У НАРЕДНИХ ГОДИНУ ДАНА – Пописивање нелегално саграђених објеката

У НАРЕДНИХ ГОДИНУ ДАНА – Пописивање нелегално саграђених објеката

POTPISATI NELEGALNE OBJEKTE ZA 12 MESECI

У року од годину дана од објављивања Закона о озакоњењу, локалне самоуправе треба да сачине попис бесправно са-грађених објеката на својим територијама. За стамбени објекат до сто квадратних метара плаћа се такса од 5.000 динара, од које се 70 одсто уплаћује у буџет локалне само-управе, а 30 у буџет државе

Крајем прошлог месеца на снагу је ступио Закон о озакоњењу објеката, а циљ је да се за што краће време озакони што више бесправних објеката, по што нижим ценама, како би се коначно знало шта је чије у Србији. Овим законским решењем, које је пружило шансу свима, како кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, подвлачи се црта и нових шанси и рокова – неће бити. У року од 12 месеци од његовог објављивања, локалне самоуправе треба да сачине попис свих бесправно саграђених објеката на својим територијама.

Према овом закону предмет озакоњења су сви раније поднети захтеви за легализацију објеката, до 29. јануара прошле године, објекти за које није затражена легализација, а видљиви су на овогодишњем сателитском снимку територије Републике Србије, и они за које је поднет захтев у складу са Законом о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе.

– Новина у односу на све раније законе за легализацију је што овога пута поступак доношења решења о  легализацији спроводи директно ресорно министарство, а не локална самоуправа. Обавеза локалне самоуправе, односно њене грађевинске инспекције,  јесте да попише све нелегалне објекте и то мора бити урађено у року од годину дана. Сви раније поднети захтеви за легализацију настављају процедуру по новом Закону о озакоњењу, а за објектие за које се правоснажним решењем утврди да не испуњавају услове за озакоњење следи рушење. Легализован може бити објекат који се може ускладити са важећим планским документом у погледу намене и спратности, а новина у односу на ранији закон је, поред осталог, да се у поступку озакоњена не тражи сагласност суседа, што је до сада било потребно. Легализација је немогућа за објекте изграђене на клизиштима, у мочварним пределима, површинама јавне намене, у зонама првог и другог степена заштите природног добра као ни објекти саграђени у заштитној зони дуж трасе усмерених радио сигнала између радио-станица, антенских система и друго. Прва адреса за све који желе да пријаве нелегално саграђен објекат је градска управа, Одељење за инспекције које ће странку даље упутити шта треба да ради – каже начелник градске управе Милојка Смиљанић.

Она каже да предстоји много посла и да они који нису пријавили нелегалне објекте сада имају прилику да то учине. Смиљанићева подсећа да су сателитским снимком снимљени сви објекти тако да ће се знати који су нелегални и ако их неко и не пријави. Решење о озакоњењу издаје министарство, а за стамбени објекат до сто квадратних метара плаћа се такса од 5.000 динара, од које се 70 одсто уплаћује у буџет локалне самоуправе, а 30 у буџет државе. За објекте корисне површине од 100 до 200 квадрата такса за озакоњење је 15.000, а од 200 до 300 квадрата 20.000 динара, и износ се прогресивно повећава са површином. Нови закон предвиђа и новчане казне за грађевинског инспектора уколико у одређеним роковима не обаве свој део посла, као и јавна предузећа, и то од 1,5 до три милиона динара уколико објекат коме је одбачен захтев за легализацију не искључе са мреже, односно струје, воде и осталих инфраструктурних прикључака.

Надлежни нису могли да прецизирају колико је тренутно нелегализованих објеката на подручју града Лознице, а према незваничним проценама има их неколико хиљада.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )