У ЦВИЈИЋЕВОЈ ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА – Ново знамење на Мераји

У ЦВИЈИЋЕВОЈ ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА – Ново знамење на Мераји

CVIJICU

На месту где се некада налазила родна кућа Јована Цвијића, прошлог викенда постављено је ново спомен-обележје. Поред свештенства, освећењу и откривању присуствовали су представници Града, Владе Србије и Српске краљевске академије научника и уметника, која је и иницирала постављање знамења на Мераји

Поводом 150 година од рођења Јована Цвијића, на месту некадашње куће знаменитог Лозничанина, у Улици кнеза Михаила, на Мераји, прошле суботе освећено је и откривено спомен-знамење у част чувеног научника, географа и антрополога, некадашњег председника Српске краљевске академије научника и уметника (СКАНУ) и почасног доктора најпрестижнијих европских и светских универзитета. Спомен-обележје је рад  академика Драгољуба Драге Мирковића, ликовног уметника из Бијељине, а, заједно са аутором, открио га професор Медицинског факултета у Београду др Мирко Керкез, редовни члан и председник научног савета СКАНУ.

Др Керкез је подсетио да је Цвијић један од најзначајнијих српских научника, који је својим делом и писаном речју оставио неизбрисив траг у српској науци и историји.

– После школовања у Бечу и након повратка у Србију, за дописног члана СКАНУ изабран је 1896. године а за редовног две године касније. Био је председник академије од 1921. године све до смрти 16. јануара 1927. године. Своје имање завештао је Српском географском друштву – рекао је Керкез.

У име градске управе, заменик градоначелника Радован Дивнић захвалио се СКАНУ на иницијативи и нагласио да је Лозница завичај великана, Вука Караџића, Јована Цвијића, Анте Богићевића и Миће Поповића.

– “Цвијићеве дане” организујемо већ 20 година, а недавно је покренут и виртуелни музеј Јована Цвјића, на сајту Центра за културу. Главна улица у граду носи његово име, као и основна школа, а на његов значај подсећају нас и споменици у средњошколском парку, тргу који такође носи Цвијићево име, као и онај у близини зграде Полицијске станице. Једна његова биста је у Вуковом дому културе а друга испред Цвијићеве школе, на којој је и спомен-плоча, као и на овом месту, где се налазила његова родна кућа. Почетком октобра у Београду је организована научна конференција поводом 150 година од рођења Цвијића, а бројни академици тада су посетили и његов завичај. Српска академиЈа наука и уметности доделила је Златну плакету граду Лозници за допринос очувању сећања на Јована Цвијића – рекао је Дивнић.

У име Владе Србије, откривању спомен-обележја присуствовао је Милета Радојевић, директор Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама, који је поручио да је један од видова очувања идентитета нашег народа и “сећање на све славне претке који су оставили траг и заслужили да их се вечно сећамо”.

ПУТОКАЗ

Чињеницу да бројни Лозничани не знају где се налазила Цвијићева родна кућа, иако је то на пар стотина метара од зграде градске управе, потврдили су и неки од оних који су присуствовали откривању спомен-обележја. Било би добро да лозничке школе организују посету овом месту да млади знају где је рођен велики научник.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )