СУСРЕТИ У БИБЛИОТЕЦИ – Лазареве “Једноставне приче”

СУСРЕТИ У БИБЛИОТЕЦИ – Лазареве “Једноставне приче”

lazar

Познати глумац Лазар Ристовски, представио је у уторaк у Библиотеци Вуковог завичаја своју трећу књигу “Једноставне приче”, штиво које је написао инспирисан “причама из свакодневног живота, о обичним људима које срећемо сваког дана, а којима припадамо и ми сами”. Како каже ауто, то су приче о једноставним људима, о пекару, ауто-механичару, полицајцу, рибару…

– Живот је сам по себи прејак, и ако би се као такав преносио у уметничко дело, буквално и документарно, то не би било добро. Зато је потребна уметничка надградња и оно што писац измашта. Мени је у писању помогло то што сам глумац па сам лакше конципирао неке ликове. Док сам писао, те ликове сам и глумио. Они који нису прошли “селекцију”, нису се ни нашли у књизи – рекао је аутор, објашњавајућу како проналази инспирацију.

Подсетио је да је прву књугу написао после филма “Бело одело”, који је и режирао.

– Сав материјал који није ушао у филм, а негде сам га забележио да бих га боље снимио, ушао је у тај мој први мали роман. Било ми је жао да написан материјал касније бацим па сам га преточио у књигу. Друга књига “Како сам добио Оскара” настала је из сценарија који сам написао мислећи да ћу по њему снимити филм. То је мегаломснски смишљено, био би прескуп холивудски филм, и онда сам од тога одустао и направио роман. Писање ми сада прија и не радим то зато што желим да се одморим од глуме. Стварајући неко уметничко дело, душа не може да се празни, напротив. У позоришту не играм двадесет година јер, чинило ми се да ми се енергија коју улажем на сцени не враћа назад. Ако се душа не пуни поново, онда је бесмислено и бавити се том врстом уметности. Мени се десио баш тај пех да у позоришту не играм из тог разлога. Свака уметност подразумева страст и ако ње нема, онда нема ни уметности. Сада волим да за мене кажу да сам приповедач, не писац или књижевник јер ја и покушавам да те приче приповедам. Имам све више времена за писање и надам се наставку књиге. После 40 година глуме то ми прија а желим и да своје животно искуство пренесем другима – каже Ристовски и додаје да књижевне сусрете доживљава са великом радошћу и да се радо одазива позивима.

Следећа гостовања

Већ у уторак 8. децембра, гост градске библиотеке је Мирјана Бобић Мојсиловић, а два дана касаније и Весна Дедић. За 15. децембар планиран је сусрет са Марицом Поповић.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )