КОМЕСАРИЈАТ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ – Помоћ у грађевинском материјалу

КОМЕСАРИЈАТ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ – Помоћ у грађевинском материјалу

IZBEGLICE

Повереништво Комесаријата за избеглице и миграције у Лозници расписало је конкурс за избеглице и расељене из Хрватске и Босне и Херцеговине, које живе на територији града, а сви заинтересовани за програм доделе пакета грађевинског материјала треба да се пријаве до 29. децембра у канцеларији комесаријата. У наредне четири године у Лозници ће бити саграђено укупно 120 станова

Грађевински пакети се додељују у оквиру пројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије, а како је у уторак објашњено на конференцији за медије,  максимални износ помоћи је до 9.000 евра у динарској противредности по домаћинству. Како је рекао Драган Станић, повереник комесаријата, пакети грађевинског материјала могу се употребити за завршетак започете градње или адаптацију неусловних стамбених објеката.

– Услов је да корисник нема решено стамбено питање у Србији ни у земљи порекла и да није ништа продао ни обновио у земљи порекла. Регионални програм стамбеног збрињавања је заједнички вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону. Од тог броја 16.780 породица је у Србији, односно 45.000 људи. Пројекат је вредан 335 милиона евра, а за све четири земље региона 584 милиона евра и финансиран је новцем Европске уније, која је највећи донатор, и САД – каже Станић.

Он је подсетио да је на подручју Лознице евидентирано 1.429 избеглих особа којима је продужен избеглички статус, односно,  који су добили нове избегличке легитимације, да је 180 интерно расељених са Косова и Метохије и девет повратника по основу споразума о реадмисији. Процене су да на територији града борави више од 5.000 особа са подручја бивших република СФРЈ, а према речима Радована Дивнића, заменика градоначелника и председник градског Савета за избеглице и миграције, у наредне четири године биће изграђено укупно 120 станова за избегле и расељене на подручју града.

– Три зграде са по 30 станова биће изграђене у Железничкој улици, а пре неколико дана потписан је још један меморандум о изградњи једне зграде са исто толико станова на Лагатору. Изградњу финансира комесаријат у сарадњи са донаторима а градска управа прати све те активности – казао је Дивнић.

Милојка Смиљанић, начелница градске управе, објаснила је да Лозница не финансира градњу из свог буџета, али да је обезбедила парцеле и да сноси све трошкове издавања неопходних грађевинских дозвола.

– Зато зграде остају у власништву локалне самоуправе. Ми их дајемо избеглицама на коришћење, а када се дефинишу услови, они то могу откупити. Све активности спроводи комесаријат, оглашава конкурсе и прави ранг листе уз одговарајуће критеријуме, али град има право увида у све то. Од планираних три милиона динара за помоћ избеглима и расељенима, колико је буџетом Лознице предвиђено за 2015. годину, до сада је утрошено 1,2 милиона а остатак ће бити пренет у наредну – објаснила је Смиљанић.

ИЗВЕШТАЈ

У извештају о раду повереника Комесаријата за избеглице и миграције у Лозници наводи се да је преко комесаријата, између осталог, распоређена помоћ у храни за 48 социјално најугроженијих избегличких и 14 интерно расељених породица, као и огревно дрво за 26 поодица избеглих и интерно расељених и за исто толико њих новчана помоћ од 15.000 динара.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )