ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Гимназијалци – свака част!

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ – Гимназијалци – свака част!

gimnazijalci obezbedili ogrev porodici nikolic predragov sa drugarima iz razreda foto s.pajic

Лознички гимназијалци показали су ових дана како се заједничким снагама може учинити хуман гест и помоћи некоме коме је помоћ потребна. Најпре су обезбедили огрев за једног другара, а онда су за вечерас најавили хуманитарни концерт, како би прикупили помоћ својој другарици за лечење мајке

Када су пре два месеца из медија сазнали у каквим условима живи њихов школски друг Предраг Николић из Јадранске Лешнице, ученици првог пет лозничке Гимназије “Вук Караџић” брзо су се организовали и покренули акцију прикупљања новчане помоћи како би њему и сестрама Милени (12) и Драгани (10) и оцу Милутину (50) бар мало олакшали живот. Разредни старешина Мирјана Ковачевић, професорица енглеског језика, позвала је и преко друштвених мрежа да припомогну сви који су у могућности, па се акција проширила на целу школу и одазвали су се и остали гимназијалци. За седам дана прикупили су око 50.000 динара и одлучили да их утроше на набавку огрева.

– Знали смо да је Предраг слабијег материјалног стања, па смо му почетком школске године захваљујући пекари “Лаки” обезбедили бесплатну ужину. Када смо видели колико пажње је изазвала новинарска прича о  Николићима и колико се људи одазвало да помогне, одлучили смо да се придружимо колико можемо. Прикупљени новац нисмо одмах уплатили јер смо знали да зима брзо стиже и да је потребно обезбедити дрва за грејање. Новац је утрошен за пет кубика и плазма телевизор и то смо даривали Николићима – каже Милутин Тошић, директор лозничке гимназије.

Предраг није изненађен гестом својих другара јер су га, како каже, одмах лепо прихватили и показали се као прави пријатељи.

– Знали су они од првог дана да сам из сиромашне породице, увек су били пажљиви и прави другари, али када су видели моју слику у новинама схватили су у каквим условима живим. Срце ми је велико као кућа јер видим да брину о мени и мојима и зато ћу се трудити да учењем допринесем успеху целог одељења – каже он.

Прва тура дрва већ је стигла у двориште Николића, а очекује да за дан-два стигне и остатак. Пошто славе Јовањдан, Предраг каже да је срећан што ће га овај пут прославити у топлим собама захваљујући његовим другарима. Захвалан је и свима другима, који су много помогли његовој породици, а нада се да ће се на пролеће обистинити и обећање које су добили од министра Братислава Гашића и де ће следеће године можда бити у својој кућу.

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ

Да имају велико срце, гимназијалци су показали на још једном примеру. У жељи да помогну другарици из одељења, ученици 4/4 иницирали су преко ђачког парламента хуманитарну акцију у циљу прикупљања новца за излечење њене маме, која болује од тешке болести. Акција се проширила па ће вечерас од 19 сати у Вуковом дому културе бити организован и хуманитарни концерт на којем ће наступити млади музичари, песници и рецитатори, ученици гимназије. Цена улазнице је 150 динара, а сви који су у могућности да помогну новчано, прилог могу уплатити и на жиро рачун: 330-1400100082200-95 отворен у Кредит Агрикол банци, на име Весне Јевтић.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )