МИНИСТАР СРЂАН ВЕРБИЋ У ТРШИЋУ – Светионик науке, културе и образовања

МИНИСТАР СРЂАН ВЕРБИЋ У ТРШИЋУ – Светионик науке, културе и образовања

MINISTAR VERBIC POSETIO VUKOV TRSSIC

Желимо да ово буде место где ће се промовисати  и резултати наше науке, а истовремено  и место значајног научног туристичког капацитета, рекао је министар Вербић у Вуковом родном селу. Градоначелник Петровић очекује да се направи значајан искорак како “ово више не би била локална прича  него да се уз помоћ владе и министара  нађе најбоље могуће решење за објекат у Тршићу”

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић посетио је Тршић и у пратњи градоначелника Видоја Петровића и његових сарадника обишао будући мултифункционални центар за изучавање језика, књижевности и фолклористике чија је градња при крају. Према Петровићевим речима, овај објекат је “светионик  културе, образовања, науке, уметности и  пре свега младих”, а он очекује и да се направи значајан искорак како “ово више не би била локална прича  него нешто где ће се заједно, уз помоћ владе и министара  наћи најбоље могуће решење”.

– Уверен сам да, у условима  када је јако важно очување националног идентитета, управо овде у Тршићу треба да покажемо да смо остали привржени и доследни Вуковом стваралаштву. Данас смо овде да упознамо министра са размишљањима града Лознице  како би овакав објекат у месту  као што је Вуков Тршић означио надградњу над свим досадашњим активностима, а њих је овде много. До сада смо имали више састанака са еминентним представницима из различитих области друштвеног живота и рада, а пре свега са лингвистима и славистима. Очекујемо да сличан састанак, а надам се и радну посету обавимо и са министром културе – казао је градоначелник.

Министар Вербић оценио је добрим што је град заинтересован да овакав потенцијал, не само новосаграђени објекат, већ  и цео Тршић, “место са изузетним туристичким потенцијалом, ставимо у функцију промоције  наше науке”.

– Пре неколико дана смо кренули у јавну расправу нацрта стратегије  научног и технолошког развоја Србије и сви смо свесни чињенице да наша  наука није довољно видљива. Сигуран сам да ћемо уколико будемо склопили лепо и корисно, уколико будемо градили  нешто ново на месту које већ има огроман потенцијал, а овде је такав случај, ово је нешто где је заједнички интерес локалне заједнице и туристичке организације и Министарства културе и Министарства науке,  најлакше доћи до нивоа када ће наша наука бити видљива. У тој стратегији један од битних елемената је културни идентитет  који желимо да буде много видљивији кроз научно истраживање. Желимо да ово буде место где ће се промовисати  и резултати наше науке, а истовремено  и место значајног научног туристичког капацитета. Нама је научни туризам такође један од битних елемената  развоја, не желимо да се све конференције  и међународни скупови одржавају само у Београду већ и на неким другим, лепшим местима. Тршић има изузетне капаците, а главни адут је, мислим, крајолик, а то што је одавде потекао Вук Караџић је само један велики плус. То треба свакако искористити и сигуран сам да ће људи радо  долазити на овакво место у радни туризам – рекао је Вербић који је о даљим плановима са руководством града разговарао у Кући писаца.

Изграђеност новог објекта је око 80 одсто и  остаје његово унутрашње опремање и спољашње уређење  простора непосредно око њега. Петровић каже да је град добио подршку Владе Србије  у пројекту изградње улице која од паркинга води до будућег вишенаменског центра. Вредност  тог пројекта је 23,5 милиона динара, а биће реализован  преко  Министарства трговине и туризма.

Центар

Мултифункционални центар у Тршићу, од близу три хиљаде квадрата са смештајним капацитетом од 150 места, започет је крајем августа 2013. године, а вредност инвестиције је 250 милиона динара. Центар ће у сутерену, приземљу и спрату имати имати више од 40 просторија различитих намена, апартмане, сале запредавања  од 132 квадратна метра, салу за спорт и рекреацију, кухињу, ресторан, пекару, посластичарницу. Са овим центром треба да се добије место где ће млади из наше земље и дијаспоре, али и странци моћи да изучавају језик и културу нашег народа.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )