ЗДРАВКО САВАНОВИЋ ТРЕЋИ НА СВЕТСКОМ КУПУ У СТРЕЉАШТВУ – Догодине по медаљу у Рио

ЗДРАВКО САВАНОВИЋ ТРЕЋИ НА СВЕТСКОМ КУПУ У СТРЕЉАШТВУ – Догодине по медаљу у Рио

20151107_164803

Оно што је обећао пред полазак на пут у Сједињене Државе Здравко Савановић (44), стрелац из Лознице, и остварио је. На Светском купу у Форт Бенингу освојио је сјајно треће место и тако испунио директну норму за Параолимпијске игре у Рио де Жанеиру наредне године.

У конкуренцији 200 стрелаца из 48 земаља Здравко је једини од представника Србије (четири такмичара) освојио медаљу.

– Пресрећан сам. Остварио сам дугогодишњи сан. Веровао сам да могу испунити норму и тако на најбољи начин заокружити године напорног рада и труда. По први пут сам на једном такмичењу имао трему, али на срећу то није утицало на моју концентрацију приликом пуцања. Силно сам желео да се пласирам на Параолимпијске игре и вероватно је то допринело нервози током такмичења. На крају све се исплатило. Норму сам испунио још у квалификацијама да бих је потврдио у финалу. Остварио сам свој најбољи резултат до сада, али уверен сам да могу још много да напредујем. Поносан сам што ћу представљати наш град и земљу на једном тако великом такмичењу – каже Савановић.

Србију ће на Параолимпијским играма у Рију, поред Савановића, представљати још четири стрелца. Здравко је једини такмичар на свету који без обе шаке постиже врхунске резултате, а 2010. године је постао светски рекордер у конкуренцији особа са инвалидитетом.

Савановић је тешку несрећу у којој је остао без шака и десног ока доживео 1992. године као припадник ЈНА док је чистио минско поље. Није се предао већ је наставио да се бори са недаћама које су га снашле. Породица му је у томе била велика подршка.

– Нисам желео сажаљење других, већ сам настојао да и себи и другима покажем да могу да водим нормалан живот. Наравно, морао сам да се прилагођавам новој ситуацији, да мењам неке навике, имао сам и још увек имам јаку вољу да истрајем у свему што радим – истиче Здравко.

Стрељаштвом се активно бави од 2008. године. Основао је стрељачки клуб “Соколови” у којем заједно тренирају особе са и без инвалидитета. Резултати које постижу су веома добри, а у више наврата клуб је био организатор такмичења у стрељаштву.

Савановић каже да нема времена за одмор и да је припреме за Рио већ почео. Интензивно тренира сваког дана како би се што боље спремио за ово такмичење на коме наступају најбољи спортисти на свету.

– То је велики мотив да још напорније тренирам и надам се да ће то дати добре резултате. Не могу да обећам медаљу, али потрудићу се да је освојим – поручује Савановић.

Здравко ће сигурно учинити све да на Параолимпијским играма заблиста, али то не зависи само од њега. Припреме много коштају, а он све сам финансира. За досадашња такмичења морао је да подиже комерцијалне кредите које је касније уредно враћао. Само за дијаболе му је потребно око 1.800 евра, а новац је изузетно тешко обезбедити. Да би се добро припремио, неопходно је да набави најмање 100.000 дијабола због тога му је неопходна помоћ. Било би лепо  да они који могу помогну нашем олимпијцу да се мирно спреми за ово важно такмичење.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )