ТРЕЋИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЛОЗНИЦЕ – Градска каса тежа за 20 милиона

ТРЕЋИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЛОЗНИЦЕ – Градска каса тежа за 20 милиона

Zoran Tomic

Захваљујући донацијама и оствареним уштедама, приходи буџета града већи су за двадесет милиона динара због чега је урађен ребаланс, тако да сада планирани приходи износе 1,801 милијарди динара. Одлука о буџету за 2016. годину треба да буде донета најкасније до 20. децембра

На јучерашњој седници лозничке Скупштине одборници су расправљали о деветомесечном извештају о извршењу буџета и трећем по реду ребалансу буџета града а о томе је за ЛН  уочи седнице говорио Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и друштвене делатности. Према његовим речима, у првих девет месеци приходи града остварени су са 62,8 одсто и износе 1,121 милијарду динара  што је задовољавајуће с обзиром да се на основу вишегодишњег искуства очекује да приходи знатно више порасту у последња три месеца.

– Поједине врсте прихода се боље пуне него што је планирано, као што је случај са порезом на имовину грађана, али нисмо задовољни динамиком наплате пореза на имовину од предузећа. Укупно, приходи од пореза остварени су са 60,9 одсто. Задовољни смо и приходима оствареним од доприноса и накнада за уређење градског грађевинског земљишта,  приходима  од паркирања возила и низом других који се остварују у износима које нисмо очекивали. Постоје категорије прихода које нису остварене по очекиваној динамици и висини, али ћемо до краја године сигурно успети да их доведемо на планирани ниво – напомиње Томић.

Расходи буџета у првих девет месеци износе 1,163 милијарди динара што је 58,71 одсто. Буџет је ликвидан и све обавезе према добављачима и извођачима радова се испуњавају на време а често се дешава да неке буду исплаћене и пре рока. За основно и средње образовање у првих девет месеци издвојено је 130 милиона динара, социјална давања су на високом нивоу и Лозница је, како истиче Томић, једини град у Србији која даје накнаду за треће дете до навршених 18 година. За месне заједнице планирано је 31, 5 милиона од чега је утрошено 35 одсто средстава, али ће проценат бити знатно већи него у претходном периоду с обзиром да су неки поступци у оквиру јавних набавки у МЗ у току и да поједине обавезе које су оне преузеле  нису измирене у првих девет месеци.

– Ребаланс буџета, трећи по реду, урађен је из чисто техничких разлога како би буџет функционисао у складу са законом. Захваљујући донацијама и уштедама приходи буџета града већи су за двадесет милиона динара и они овим ребалансом износе 1,801 милијарди динара. Наиме, у претходном периоду од министраства пољопривреде добили смо 5,630 милиона динара за санацију атарских путева у која смо уложили девет милиона, затим смо за Канцеларију за младе из Италије добили  3,6 милиона динара, док је Комесаријат за избеглице добио 780 хиљада динара помоћи за избегла и расељена лица. Поред тога, важно је истаћи да смо код тендера за извођача радова у Дринској улици од процењене вредности јавне набавке од 49 милиона динара добили извођача радова за 36 милиона динара. Остварена је уштеда и при јавној набавци дезинфекције и дератизације од 2,8 милиона динара и три милиона динара по основу учешћа локалне самоуправе у изградњи станова за социјално угрожене – каже Томић.

Како је рекао, средства су распоређена како би се корисницима омогућило нормално функционисање до краја године. За основно и средње образовање издвојено је додатних два милиона динара за грејање, пет милиона динара за планове детаљне регулације како би се будућим инвеститорима омогућило да брже дођу до потребних докумената. Повећани су и стални трошкови у градској управи за девет милиона динара због плаћања водног доприноса у износу од 4,7 милиона динара и повећаног  утрошка електричне енергије, грејања и  поштанских услуга за достављање решења пореза на имовину  за прошлу и ову годину.

– Додатних 4,2 милиона динара определили смо за омогућавање нормалног рада азила за псе. За ту намену ове године планирали смо 18 милиона динара у буџету а то су трошкови везани за ЗОО хигијену, исхрану и смештај паса. Ребалансом смо омогућили да се и те обавезе несметано измирују. За текуће субвенције КЈП „Топлана“ издвојили смо 9,5 милиона динара јер је на предлог овог предузећа и сагласност Градског већа, донет акциони план  спровођења мера за превазилажење проблема за наставак грејне сезоне. Ребаланс ће омогућити да буџетску годину завршимо нормално а паралелно са овим радимо и одлуку о Буџету за 2016. годину која се најкасније до 20. децембра мора наћи пред одборницима Скупштине града – рекао је Томић.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )