ТРИБИНА ФОНДАЦИЈЕ “ТИЈАНА ЈУРИЋ” У ЛОЗНИЦИ – Лов на жртву почиње лајком

Igor Juric na tribini u Vukovom domu kulture

Дечја порнографија највећи је проблем на свету, испред тероризма, а доноси зараду попут трговине психоактивним супстанцама. Педофили путем интернета вребају жртве због чега децу треба научити опрезности

Већина деце не плаши се контакта са незнанцем на интернету, а никада се не може знати ко је са друге стране. Дечак најпријатнијег изгледа, вршњак, може заправо бити три пута старији педофил у потрази за жртвом. Због тога децу треба научити да се плаше, речено је на трибини о злоупотреби деце на интернету коју је Фондација “Тијана Јурић” приредила у четвртак у Вуковом дому културе. Нешто више од стотину присутних Лозничана сазнало је много о злостављању деце и међу децом путем нових комуникационих технологија, о педофилији, сектама, вршњачком насиљу на интернету као и о дистрибуцији дечје порнографије и непромишљености родитеља који фотографије своје деце објављују на глобалној мрежи.

Посетиоцима се обратио Игор Јурић, отац у јулу прошле године убијене петнаестогодишње Тијане, који је представио фондацију и рекао да је после трагедије која је задесила његову породицу осетио одговорност да покуша нешто променити како би се смањила опасност која вреба децу.

– Фондацију смо основали у сећање не само на Тијану, већ и на сву децу наше земље јер се ниједна трагедија не сме заборавити. Када је Тијана отета, било је довољно времена да се спасе, алармирали смо читаву Суботицу, али није реаговано. Донет је Тијанин закон, али још није све промењено како желимо, а хоћемо да се промени Закон о кривичном поступку и да се уведе Тијана алерт систем обавештавања о нестанку детета. Да је постојао тада, Тијана би била жива. Предугачак је процес кроз који смо ми прошли да полиција обавести тужиоца, овај судију, он размотри да ли је то опасно па или каже, “Викенд је, вратиће се она ујутру”, или одобри, а онда тужилац напише налог полицији и драгоцено време прође. Тражимо и да се уведе регистар педофила тако да сваки родитељ зна да ли у близини његовог детета живи такав, али и регистар несталих особа да бисмо знали да ли је пронађено нестало дете или се за њим трага – рекао је Јурић додајући да сматра да за најтеже злочине треба досуђивати доживотну казну, али и пооштрити казнену политику према малолетним делинквентима.

О злу које вреба говорила је Биљана Кикић Грујић, криминолог из “Нет патроле”. Она је објаснила да сам интернет и друштвене мреже нису лоши, али да их погрешно користимо.

– Родитељи морају схватити да је интернет природно окружење детета и да га морају научити како се користи. Друштвене мреже нису такмичење ко има више пријатеља и лајкова, а имамо на стотине фотографија у највећој мери непримерених годинама те деце. Углавном су девојчице у опасности јер имају потребу да исказују своју сексуалност, што је нормално и природно, али не преко интернета, а дечаке претежно вребају на игрицама. Морамо подићи свест родитеља о могућим злоупотребама и потреби заштите деце на интернету, а прво правило је да рачунар стоји у дневној соби, али се оно прво и крши и немамо увид у виртуелни живот наше деце – рекла је Грујићева додајући да малишанима од седам, осам година профиле отварају мајке.

Према њеним речима, на стотинама трибина које су одржане од деце су сазнали да када би им се нешто лоше десило, не би то пријавили родитељима из страха од реакције и казне и јер их не желе разочарати. Прва реакција родитеља, често информатички неписмених, јесте забрана коришћења интернета, што је контрапродуктивно и тако се вртимо у круг. За последњих годину и по дана “Нет патрола” је примила чак 423 пријаве, а Грујићева каже да их је све више, што показује да постајемо свеснији проблема и потребе да се пријави. Како је “Патрола” повезана са МУП-ом, све се пријаве процесуирају на одговарајући начин. Највећи је проблем у борби против педофила то што не постоји профил таквог “предатора”. То су људи различитог образовања од лекара преко таксиста до професора, изузетно су интелигентни и добри су психолози. Лов на жртву почињу наизглед безазленим лајком на слику девојчице,  никада неће напасти у првих месец  дана, стрпљиви су и умеју да чекају и да граде однос поверења са жртвом. Период од упознавања на мрежи до тренутка када дете постане жртва некада може трајати и по две године и за то време дете стекне утисак да га добро познаје и да му је стваран пријатељ, а злочинац сазна све о детету и његовој породици. Глумећи вршњака прича вицеве о сексуалности када мањи део деце блокира особу, а већи каже “Шта има везе” и тако се дође до трећег корака у којем затражи да се упознају уживо јер је “време за то”. Никада састанак не заказује на осамљеном месту и у вечерњим сатима, већ усред дана на јавном месту, што уверава жртву да је безбедна. Због тога родитељи морају обратити пажњу пошто се показало да ће дете које има проблема на мрежи скупити храбрости да им то само једном каже. Често деца покушавају да скрену пажњу причајући да се то дешава неком другом. Грујићева наводи и да секте преко интернета врбују децу и нужно је обратити пажњу на промене у понашању, облачењу, шминкању, фризури…

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )