СЛУЧАЈ “ПИЛАНА” ПРЕД РАСПЛЕТОМ – Чека се одлука Управног суда

СЛУЧАЈ “ПИЛАНА” ПРЕД РАСПЛЕТОМ – Чека се одлука Управног суда

SSTA CE BITI SA PILANOM

У току је израда Програма и плана за уклањање бесправно изграђених објеката за 2015. који је сачинила грађевинска инспекција Града Лознице. Рушење ће бити према приоритетима, а међу њима је и пилана фирме “Вуковић-тим” јер се, према решењу Министарства здравља, налази у ужој зони санитарне заштите изворишта ”Зеленица”

Уколико Управни суд одбаци тужбу Тихомира Вуковића из Радаља, власника пилане у Бањи Ковиљачи, решење грађевинске инспекције биће правоснажно и може се приступити уклањању тог објеката за прераду дрвета јер се налази у ужој зони санитарне заштите. Исход би ускоро требало да буде познат и тиме окончана вишегодишња прегањања  и дописивање локалне самоуправе са разним министарствима и инспекцијама.

На проблем пилане указао је убрзо по ступању на место директора лозничког “Водовода” Јован Маловић на једном од заседања Скупштине града. Он је тада упозорио се тај објекат налази у Бањи Ковиљачи, поред обилазног пута, између изворишта “Зеленица” и “Горње поље”, и да производи материје штетне за систем снабдевања водом. “Прерада дрвета подразумева сушење и парење букве, а оно је најопасније јер се тада ослобађа више од 40 различитих киселина, међу њима и феноли који су најопаснији. Када би они ушли у водоводни систем, та вода не би била не само за пиће, већ се не би могла користити ни као техничка вода. Таква могућност реално постоји и тиме је угрожена комплетна мрежа од 780 километара. Када се фенол открије у води, то значи да је свугде, не може се затворити вентил и спречити штета,  тог момента сви који живе у зградама остају без воде, јер немају алтернативно решење”, објаснио је тада Маловић озбиљност проблема који прети Лозници, о чему су ЛН и писале. Градска управа је 2012. формирала Радну групу за решавање питања нелегалног објекта”Пилане” у Бањи Ковиљачи у којој су чланови Градског већа Драган Павловић, Драгослав Добрић и као председник начелница градске управе Милојка Смиљанић. Радна група је пре више од три године разговарала са власником пилане и позвала га да сам уклони објекат или прекине рад, обраћала се надлежним инспекцијама и министарствима, покушавајући да реши проблем. Мада је републички водопривредни инспектор у јуну 2013. донео решење којим се забрањује рад Р.П.П.Д “Вуковић-тим” и предузетнику Тихомиру Вуковићу даља прерада дрвета у “Пилани” у Бањи Ковиљачи, а у августу исте године је и Министарство енергетике – Сектор за контролу и надзор – Одсек у Шапцу, изрекао забрану рада оператера “Вуковић-тим”, са роком – одмах, али стање није промењено. Када је крајем 2013. донет нови Закон о легализацији, власник пилане је подносио захтев за легализацију објекта, три производне хале, који је од Одељења за планирање и изградњу града Лознице одбијен као неоснован на шта се жалио, али је и јула ове године Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре жалбе одбило. На крају је у септембру власник пилане покренуо управни спор, односно тужбу  пред Управним судом Србије и сада се чека исход.

–  Тај објекат је нелегално изграђен још 2003. године и постоје решења грађевинске инспекције о уклањању и рушењу. У међувремену су доношени закони о легализацији  и власник пилане Тихомир Вуковић је као инвеститор користио могућности да евентуално легализује тај објекат и био стално у процедури. Покушавали смо да нађемо решење, одржали смо састанке са инвеститором да сам уклони објекат, али то није прихватао тврдећи да је безбедно. Што се тиче легализације, одбијен је и од нас и ресорног министарства па је крајем септембра покренуо управни спор пред Управним судом. Тражили смо од Управног  суда информацију да ли је он то урадио, а кад су нам потврдили, ми смо прошлог месеца затражили да се хитно поступи по тужби Тихомира Вуковића. Морамо сачекати решење тог спора и уколико се његова тужба одбије као неоснована,  онда ће моћи да се приступи уклањању нелегалног објекта. У току је израда Програма и плана за уклањање бесправно изграђених објеката за 2015. који је сачинила грађевинска инспекција Града Лознице. Рушење ће бити према приоритетима, а пилана је у приоритету, јер се према решењу Министарства здравља налази у ужој зони санитарне заштите изворишта “Зеленица”, због могуће угрожености снабдевања водом града Лознице  – каже начелница Милојка Смиљанић.

У плану је уклањање више нелегалних објеката на територији града, а на основу података о димензијама и врсти објеката, прави се предрачун радова. Што се тиче пилане, расплет је, чини се, на видику.

У складу са одлуком суда

Тихомир Вуковић, власник компаније Вуковић-тим за превоз и прераду дрвета, каже за ЛН да ће сачекати одлуку Управног суда и поступити у складу са њом.

– Видећу шта ће одлучити Управни суд. Уколико одлука буде неповољна, поново ћу пробати легализацију, али нећу тражити да легализујем пилану,  ако сматрају да угрожава околину већ ћу променити делатност. Покушаћу да отворим неки расадник или цвећару на пример, узео сам једну локацију па ћу видети шта може. Сачекаћу одлуку суда и даље поступати у складу са тим, ако буде потребно покушаћу да се прилагодим новим условима – каже власник фирме која има 30 запослених.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )