КОНАЧНА ОДЛУКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ – Тањуг више не постоји

 

Министарство културе и информисања потврдило је у среду информацију да је Јавно предузеће Новинска агенција Тањуг престало да постоји и да је Влада Србије донела Одлуку о правним последицама престанка постојања тог предузећа. Овом одлуком се, између осталог, предвиђа да ће сви запослени добити отпремнине и октобарске плате као и да ће им бити плаћено за рад и ангажман у периоду до доношења те одлуке. Државни секретар у Министарству културе Саша Мирковић рекао је београдским медијима да је током претходних месеци Агенција за приватизацију организовала два јавна позива за продају Тањуга, али су проглашени неуспешним јер није било заинтересованих купаца.

Вест о гашењу Тањуга затекла је многе у Србији иако је Закон о тој државној агенцији престао да по-стоји 31. октобра. Владимир Елез, доајен новинарства у Лозници и дописник Тањуга скоро 25 година, био је прилично резигниран у кратком разговору за ЛН.

–  Нема Југославије, нема Тањуга. Ово је само завршница разбијања Југославије рекао је.  А  да ли је Тањуг потребан Србији, питали смо.

– Они који одлучују, сматрају да није. Мени је тешко пало и разбијање Југославије. Не могу се раздвајати та два догађаја. Реч је о свему ономе што је требало да се тиче много већег броја људи, а изгледа да они којих се то тиче, можда не одлучују или можда нису у стању- каже и подсећа да је Тањуг био једна од најугледнијих новинских агенција у свету, често и први у емитовању вести планетарног значаја.

– Михаило Шарановић, дописник Тањуга из Пекинга, први је објавио вест да је пао Сајгон и да је Америка поражена у Вијетнаму. Шарановић је касније био и директор Тањуга, а и породично је везан за Лозницу, каже Елез о којем је у јединој монографији те агенције објављен текст.

Његов млађи колега, такође дописник Тањуга, Владимир Андрић каже да је апсурдно да постоји За-кон о Тањугу, али да он није био у функцији његове заштите.

– Свака држава има националну агенцију, а ми своју гасимо. Тањуг је био угледна агенција која је преживела разна искушења, разне политичке потресе и системе и заиста је штета да није сачуван – каже.

Тањуг је основан као Телеграфска агенција нове Југославије 5. новембра 1943. године у Јајцу,  БиХ, три недеље пре Југославије. Оснивач Тањуга био је Моша Пијаде, а први директор Владислав Рибникар.

Тањуг је у Лозници имао регионално дописништво од 2009. до 2013. године.

З. В

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )