УЗ “ОКТОБАРСКИ САЛОН” – Сликарима недостаје атеље

УЗ “ОКТОБАРСКИ САЛОН” – Сликарима недостаје атеље

N8 Oktobarski salon

Ликовна група “Н8” приредила традиционални “Октобарски салон”, а на отварању изложбе указано на потребу да уметници на свој начин “оставе трага” у данашњем времену. Поред бројних ликовних колонија, које посећују, лозничким сликарима недостаје заједнички атеље

Ликовна група “Н8”, која успешно делује више од 40 година при лозничком КУД “Караџић”, приредила је у понедељак у галерији “Мина Караџић” традиционалну изложбу слика “Октобарски салон”, на којој се представило 14 стваралаца са по два своја дела. Поставку, коју Лозничани могу погледати до недеље 25. октобра, отворио је Слободан Цоле Гавриловић, члан групе, који је подсетио на рад секције истичући да је “и у најтежим условима постојања и опстанка човека на Земљи, потреба да бележи и остави свој траг, упркос свим тешкоћама, била све већа и јача”.

– Тако је пре 165 година мала група људи у Лозници на челу са протом Игњатом Васићем основала дилетантску дружину и извела своју прву позоришну представу, мада су услови постојања и опстанка Србије били неподношљиви. Данас одајемо признање тим непоколебљивим људима и поручујемо да и у најтежим условима постојања морамо оставити свој траг. Ни данас услови нису нешто бољи и зато ликовна група “Н8” овим “Октобарским салоном” жели да укаже на свој траг који је оставила за собом и да свој допринос отиску свих трагова које је КУД “Караџић’ оставио у ових 165 година – рекао је Гавриловић. Изложене слике настајале су на бројним ликовним колонијама или у личним атељеима, јер ова секција нема свој простор у којем би, иначе, радила током године. Недостатак атељеа онемогућава и планирано покретање школе сликања за младе таленте, чиме би и чланство проширили и подмладили.

– Имамо више од 30 чланова од којих је двадесетак активно и стално посећује ликовне колоније и излаже на самосталним и колективним изложбама. Ми примамо и талентоване средњошколце, као и академце, на које рачунамо у будућности. Идеја покретања школе сликања постоји, али је неостварива јер немамо свој заједнички атеље – каже Станоје Тешић, председник ликовне групе “Н8”.

Он објашњава да се чланство редовно окупља на састанцима, где размењују искуства, али да није могуће обавити практичан део који подразумева доношење сликарског прибора и сликање на лицу места.

– Није практично донети све то и започети неку слику, а онда је понети кући јер овде немамо где да је оставимо. Интересовање младих постоји, међу нашим члановима је неколико професора ликовног васпитања, тако да нам ни стручни кадар не мањка, али простор у којем би се одвијала обука не постоји. Покушавамо да и то обезбедимо и надамо се да ће тај проблем у блиској будућности бити решен – додаје Тешић и најављује да ће следећу изложбу група приредити већ половином новембра у оквиру, Дана “Караџића” и прославе јубилеја, 165 година постојања, као и завршну, годишњу, крајем децембра.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )