ЛОЗНИЧАНИНУ СРЂАНУ ГРУЈИЧИЋУ Медаља за Част и хуманост – Уметност и доброта заједно на сцени

ЛОЗНИЧАНИНУ СРЂАНУ ГРУЈИЧИЋУ Медаља за Част и хуманост – Уметност и доброта заједно на сцени

Srdjan (u srdini) i  L OrKestre  -

За своју хуманост уметник из Лознице добио Медаљу за част и хуманост француске Фондације “Секур популер”. Ова медаља ми је сигурно једно од најдражих признања до сада и већ су ми предложили наставак сарадње, каже Грујичић

 

Наш земљак Срђан Грујичић, Лозничанин у Паризу, добио је ових дана лепо признање. Њему је после хуманитарног концерта у познатој париској сали “Colonne” Филип Ескудеро, један од организатора и водећих људи фондације “Секур Популер” (Сецоурс популаире франçаис- Народна помоћ), уручио Медаљу за част и хуманост. Грујичић је последњу деценију Парижанин, а становник “града светлости” овај маестрални гитариста постао је када је отишао да избруси свој таленат на Националном музичком конзерваторијуму у Паризу (“Conservatoire National Superieur de Musiljue de Paris”) на одсеку класичне гитаре.

Он има интернационални оркестар  “Srdjan & L OrKestre” и за њега и његову музику је пре три месеца чула донедавно прва дама Француске Валери Трирвајлер, супруга  Франсоа Оланда, која је почасни амбасадор највеће француске хуманитарне фондације “Секур Популер”.  То јој се свидело па је предложила одржавање хуманитарног концерта с којег би сав приход био намењен  деци с инвалидитетом и са специјалним потребама у Србији и Босни што је млади Лозничанин прихватио.

– На концерту смо свирали десетак мојих композиција и три обраде балканских и циганских песама, за класичну гитару, гудачки квартет, кавал и кларинет, перкусије и бас гитару. Врхунац концерта у препуној сали био је када сам за бис, уз пратњу класичног оркестра отпевао песму “Циганка сам мала”, што наравно нико није очекивао, јер ме већина људи зна као класичара и човека који компонује инструменталну музику на граници класичног, филмског и традиционалног жанра. Публика је реаговала изванредно и онда су уследиле невероватне овације – каже за ЛН Грујичић.

Онда се десило нешто што ће, каже,  засигурно вечно памтити. Филип Ескудеро га је позвао да се врати на сцену и пред свима му је уручио Медаљу за част и хуманост, рекавши да је управни одбор, у оквиру прославе 70 година постојања фондације “Секур Популер”, одлучио да је ове године додели нашем земљаку.

– Био сам  затечен и веома дирнут тим гестом. Најважније је да је циљ остварен и да је прикупљена извесна сума новца која ће неком детету можда мало олакшати и улепшати одрастање. Ова медаља ми је сигурно једно од најдражих признања до сада. Већ ми је и Валери Трирвајлер предложила да наставимо хуманитарну сарадњу и да у оквиру њихових акција наступам са највећим француским поп и рок звездама на њиховим великим спектаклима, на која долази и више десетина хиљада гледалаца, а који се преносе на националној телевизији. Хуманитарни рад пружа посебан и узвишен осећај јер је помагање другима заправо прави начин да се ми сами као људи боље осећамо – каже Грујичић.

Он је још као млад студент у Паризу свирао са Ромима, блузерима, џезерима, народњацима, и наступао свуда, од кафана и клубова до амбасада и концертних дворана. У Лозници је завршио нижу музичку, средњу и две године Музичке академије у Београду, а 2005. је отишао на конзерваторијум у Париз. Овај маестрални гитариста има ретку врсту слуха – хармонски, односно композиторски слух, па чује све инструменте одједном, и има и скоро апсолутни слух, а његови наступи увек су посебни.

Француски “Секур Попилер” је фондација која у свом програму, поред осталог, помаже и децу у Србији. Сада их је подржао и наш Лозничанин који је за своју хуманост добио лепо признање, а сигурно се на томе неће зауставити.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )