ШЕСТ ДАНА ПРЕД ГРЕЈНУ СЕЗОНУ – “Топлана” спремна, чека се гас

ШЕСТ ДАНА ПРЕД ГРЕЈНУ СЕЗОНУ – “Топлана” спремна, чека се гас

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

У четвртак би требало да почне нова грејна сезона за коју су у лозничкој “Топлани” потпуно спремни. Сви започети послови на постројењима и мрежи су завршени, или ће бити наредних дана, и остало је само да се постигне договор са “Србијагасом” око испоруке природног гаса који је тренутно искључен

Лозничка “Топлана” је техничко-технолошки потпуно спремна за почетак грејне сезоне, каже директор Миодраг Дишић, неколико дана уочи 15. октобра када радијатори треба да буду топли. Постројења су спремна, планирани послови завршени или ће бити ових дана, а хоће ли бити и покренута наредног четвртка зависи  да ли ће бити енергента који користе, односно природног гаса који је тренутно искључен.

Према Дишићевим речима, “Лозница гас” је блокирана од стране “Србијагаса” и аутоматски су ту блокаду проследили “Топлани” због неизмирених обавеза за потрошњу гаса из претходних сезона. Тренутно је предузећу искључен гас, али се овде надају да ће за топле пробе бити пуштен.

– Ово је “традиционалан” поступак “Србијагаса” и дистрибутера пред грејну сезону да би се утицало на измирење дуговања. Са људима из локалне самоуправе задуженим за рад јавних предузећа урадили смо програм мера за превазилажење проблема у пословању “Топлане” и несметан почетак грејне сезоне. Нема  много времена и прецизирано је шта ми, а шта Град треба да уради да би се проблем решио. Успостављени су контакти са “Србијагасом” око дугорочног решења насталих проблема и надамо се да ћемо стартовати 15. октобра. “Топлана” је тренутно у блокади свих текућих рачуна, а наш дуг према “Лозница гасу” је 1. октобра износио 204 милиона динара што је нешто више од једне грејне сезоне. Нисмо једини у овој ситуацији, а многе топлане у Србији су у горој позицији од нас. За нову сезону смо спремни и надамо се да ћемо стартовати на време – каже он додајући да се топле пробе планирају 12. и 13. октобра, у седмици када почиње грејна сезона у којој ће режим рада, као и до сада , бити усклађиван са спољним температурама.

Ових дана радници “Топлане” завршавају повезивање два набављена котла у котларницама “Бања Ковиљача” и “Штира” на систем као и све започете радове на санацији топловода.  Уграђено је 50 калориметара, замењени су сви велики вентили на цевоводима,  а планираном реконструкцијом биће обуваћено 16 подстаница и ти послови могу да се раде и током грејне сезоне јер није потребно прекидати грејање. У току су радови на реконструкцији грејања у новој згради градске управе, односно у шалтер сали где су током прошле сезоне имали велике губитке воде, цео систем у поду је труо и постоји опасност од веће хаварије због чега се сада ради реконструкција. Кориснике, који иначе за грејање стамбеног и пословног простора до почетка овог месеца укупно дугују 221 милион динара, може да радује то што цена неће бити мењана.

– Одлучено је да  остане постојећа цена, мада ће у децембру бити две године како није мењана. Иначе, наша “Топлана” је једна од ретких која је од прошле године прешла на обрачун по утрошку топлотне енергије. Остале то нису успеле да учине, али то морају почети да примењују од 15. октобра. Иначе, нама су субвенције потребне јер задржавањем постојеће цене није могуће надокнадити губитак који смо имали почетком године због раста цена гаса. Тада је гас знатно поскупео и на томе смо само у прва три месеца имала губитак од 19,5 милиона динара – каже он.

У Лозници се за грејање плаћа фиксни и варијабилни део. Фиксни део који се плаћа током целе године је за стамбени простор 33,48 динара по метру квадратном, а пословни 50,23 динара, док је варијабилни, који се плаћа у грејној сезони, за стамбени простор 6,31, а пословни 9,47 динара по киловат-часу. Цене су са ПДВ-ом.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )