АМБАСАДОР САД МАЈКЛ КИРБИ У ЛОЗНИЦИ – Добри путеви “доводе” инвестиције

АМБАСАДОР САД МАЈКЛ КИРБИ У ЛОЗНИЦИ – Добри путеви “доводе” инвестиције

GRADONACCELNIK SA AMBASADOROM SAD MAJKLOM KIRBIJEM

Кирби је четврти амерички амбасадор који је у последњих десетак година посетио Лозницу. Вратићу се у Београд са добрим утисцима, охрабрен да је ово једно динамично место које иде у добром правцу, казао је амерички амбасадор после посете Лозници

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби боравио је прошле седмице у Лозници где је најпре посетио мултинационалну компанију “Рио Тинто” и налазиште јадарита, а онда се састао са градоначелником Лознице Видојем Петровићем и његовим сарадницма. Са руководством града Кирби је разговарао о будућим пројектима и о томе “шта можемо учинити како бисмо помогли да овај град иде напред”.

Кирби је рекао је да га је забрињавало каква је будућност и судбина мањих градова у Србији, али уколико се погледају потенцијалне могућности и инвестиција коју “Рио Тинто” доводи у Лозницу, као  и чињеница да градоначелник и његов тим чине све што могу, та комбинација пружа прилику  да млади  на дуже стазе имају будућност у овом граду.

– Видео сам добру вољу код градоначелника и његовог тима да створе потребне услове како би бизнис и економија овде напредовали, како би млади остали, имали послове и одлучили да заснују породице, а чуо сам да се овде оне помажу. Тај концепт тимског рада по којем локална и централна влада, заједно са приватним предузетницима, као и страним и домаћим инвеститорима сарађују, тај тимски рад је суштина свега и мислим да се тиме може постићи много. Разговарали смо о томе да ли, уколико је правда бржа, она помаже и пословању пословним људима. Поменуо сам неке од програма које је америчка влада заједно са српском владом спроводила како бисмо се позабавили тиме да се случајеви на судовима решавају што је могуће брже. Вратићу се у Београд са добрим утисцима, охрабрен да је ово једно динамично место које иде у добром правцу – казао је Кирби.

На питање ЛН да ли је разговарано о неким конкретним инвестицијама у овај крај, Кирби је потврдно одговорио.

– Разговарали смо о неким међународним инвестицијама које долазе из САД, а које нису можда далеко од Лознице. Сложили смо се да треба убрзати могућност да дође више инвеститора, али и са чињеницом да путеви нису тако добри, да не постоји веза  која би омогућила онима који дођу и производе да то брзо и одвезу на тржиште. У својим разговорима и контактима са централном владом  пренећу ту идеју да су путеви од суштинског значаја да би се остварио економски напредак – рекао је он.

Према Петровићевим речима, ова посета је добра прилика да потврдимо добру сарадњу коју град има са америчком амбасадом, а Кирби је четврти амерички амбасадор који је у последњих десетак година посетио Лозницу.

– Ово је била прилика да информишемо амбасадора о свим досадашњим активностима, а посебно  да се подсетимо свих пројеката који су подржани у претходних десет и више година од америчке владе, преко амбасаде и многих других владиних и невладиних организација. Од амбасадора, искусног дипломате, чули смо његово виђење одређених активности када је реч о локалним самоуправама, па и нашој, и више корисних савета и сугестија што ће нам свакако служити. Суштина је да се,  пре свега, морамо више  окренути  младима, и да су потребни неки предуслови да би један простор могао значајније да покрене привредну  активност, а то су и добри путеви, брзе пруге, ефикасна локална администрација, ефикасни локални и државни органи. На томе ћемо у  наредном периоду радити у оквиру наших надлежности – казао је градоначеник и захвалио се госту на свему што је до сада урађено за наш град.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )