ЗАВРШЕН 82. ВУКОВ САБОР – Српски је језик велике књижевности

ЗАВРШЕН 82. ВУКОВ САБОР – Српски је језик велике књижевности

vukov sabor

Писменица сербскога језика, прва штампана српска граматика на народном језику, почетак је најзначајније реформе српског језика и писма, рекао је беседник др Бошко Сувајџић. На завршној свечаности изведена је позоришна представа “Ваљевска болница”, рађена на основу књиге “Време смрти” Добрице Ћосића

Завршна свечаност 74. Вуковог сабора, који се традиционално одржава у част реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, одржана је прошле недеље у Тршићу. Најстарија и најзначајнија културна манифестација код Срба почела је традиционално подизањем саборске заставе и интонирањем “Химне Вуку” Стевана Ст. Мокрањца, коју је извео Градски мешовити хор Центра за културу “Вук Караџић”, а онда је учеснике и госте сабора поздравио Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Према његовим речима, Вук нас је убедио да човек најдаље себе види у свом циљу, а његов циљ је била језичка култура и писмо. Овај сабор је повод, а Тршић право место да се запитамо колико улажући у науку и културу чувамо језик и ћирилицу. Петровић је подсетио на реакцију једног светског политичара који на примедбу свог парламента да се превише новца даје на културу, “те да би више ваљало за неке друге потребе, рецимо одбрану”, узвратио питањем: “А шта ћемо онда бранити?”.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )