У КРУПАЊСКОЈ ОПШТИНИ – Изграђене четири бујичне преграде

У КРУПАЊСКОЈ ОПШТИНИ – Изграђене четири бујичне преграде

PRIMOPREDAJA BUJICCNIH PREGRADA

Примопредаја четири новоизграђене бујичне преграде Крупњу обављена је прошлог  понедељка на Дан општине. Ови објекти омогућиће да грађани и њихова имовина буду заштићени од будућих поплава на рекама  и потоцима Мала река, Дурисавац, Костајник и Кржава. Њихова  изградња део је ширег пројекта којим програм Уједињених нација за развој (УНДП) подржава Владу Србије и општине које су највише пострадале у прошлогодишниим поплавама да се после фазе опоравка од штете  боље  заштите од поплава.

Према речима заменице сталне представнице УНДП у Србији Стелиане Недере,  у крупањској  општини има највише изграђених бујичних преграда, а током протеклих десет месеци пројекат је објединио различите партнере, Институт “Јарослав Черни”, који је обезбедио пројекте за изградњу бујичних преграда, “Србијаводе” су нагледале радове,  а предузеће  “Аутотранспорт” је радило преграду.

– До сада су инвестирани милиони евра у обнову Крупња. Да смо четвртину те суме уложили у превенцију, или и мање, штета би била неупоредиво мања. Сада знамо какве последице Србија може трпети од поплава, клизишта и елементарних непогода и не смемо заборавити мај 2014.  Мора нам служити за стално подсећање какве претње вребају из природе, морамо се постарати да ризик буде мањи, и колико је могуће спречити прекомерне штете које под дејством природе могу настати. О ставу Владе о претњама и ризицима од елементарних непогода довољно говори чињеница да је за претходних 20 година направљено укупно 19 бујичних преграда, а 29 само ове године. Ова четири објекта у Крупњу коштала су 130.000 евра и могла су да спрече милионску штету. Превенција је оно чиме ћемо се бавити наредних година, 2014. је била година обнове, а ова и све будуће, надам се, биће године превенције – казао је директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

Свечаној примопредаји присуствовали су и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, и председник општине Раде Грујић који је рекао да Крупањ не би био засут муљем да је имао овакве преграде.

– Ове бране биће спас за Крупањ. Институт “Јарослав Черни” урадио је пројекте за ове четири бујичне преграде и елаборат према коме у Крупњу минимум треба изградити 19 брана. Трудићемо се да уз помоћ Владе Србије то и реализујемо. У преговорима смо око пројекта прекограничне сарадње,  са наше стране бисмо учествовали ми и Љубовија, а са  друге Братунац и Сребреница, о изградњи још три преграде – казао је он.

Изградња ових објеката као и пратеће чишћење укупно два километра водотокова другог реда реализује се у оквиру ширег пројекта укупне вредности 1,5 милиона долара. Новац је обезбедио УНДП који пројекат реализује у партнерству са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја. Четири предата објекта део од укупно 18 оваквих које су новцем УНДП изграђени на подручју Крупња, Малог Зворника, Коцељеве, Врњачке Бање, Лознице, Осечине, Љубовије, Косјерића и Бајине  Баште.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )