ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Дрински рели старовремских аутомобила

Тринаест аутомобила из старих времена данас ће се провозати Лозницом, бити накратко изложено у Улици Јована Цвијића и потом у Бањи Ковиљачи где ће се фино уклопити у “Краљевски карневал”. Ову  ревију олдтајмера уприличиће Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) у оквиру “Дринског релија старовремских аутомобила” коју приређује Међународни рели старовремских аутомобила “Лагано Србијом”.

– Наставили смо дивну сарадњу са Братиславом Петковићем и његовим Музејом аутомобила, а ове године изложба се проширила и на општине из окружења, тако да ће поворка обићи све од Љубовије до Сремске Митровице. Ово показује колико се може урадити када се општине и туристичке организације умреже. Стари аутомобили допринеће да се на тренутак у Ковиљачи вратимо у лепе и луде тридесете, а циљ наше Туристичке организације је да се вратимо на ниво од пре једног века, када је овај крај био међу водећима у туризму тадашње краљевине – каже Мирјана Пејак, директорка ТОГЛ.

Директор релија “Лагано Србијом” Перица Луковић каже да ће Лозничани и остали на путу поворке старовремских аутомобила бити у прилици да их виде 13, од којих неке по први пут. Џип вилис из 1942. године учествовао је у историјском Дану “Д”, лендровер је преживео борбе на Космету, а фолксваген киблваген који ће проћи нашим крајем настао је 1971, али је цивилна верзија ратног возила немачког Вермахта из тридесетих година прошлог века. Биће ту и ферарија, тријумфа тр 6, али највише пажње привући ће амерички двосед обурн из 1937. године који се, да би се очувао, путевима изван градова неће возити, већ ће бити превожен.

Рели је почео јуче изложбом у Љубовији, наставља се данас гостовањем у Малом Зворнику и Лозници, а сутра ће гостовати у Сремској Митровици на једном од највећих окупљања олдтајмера. Изложба у Лозници почеће у четири поподне, а пола сата касније поворка полази за Бању Ковиљачу.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )