ОД ПОНЕДЕЉКА У ТРШИЋУ И ЛОЗНИЦИ – Почињу саборски дани

ОД ПОНЕДЕЉКА У ТРШИЋУ И ЛОЗНИЦИ – Почињу саборски дани

02 vukov sabor od 14. do 20. septembra saboriste u trsicu foto s.pajic

Центар за културу “Вук Караџић”, у сарадњи са Вуковом задужбином из Београда и Градском управом Лознице, организоваће од 14. до 20. септембра 82. Вуков сабор, манифестацију посвећену реформатору српског језика

Програм саборских дана почеће у понедељак у Тршићу где ће у 17.30 у Музеју језика и писма министар културе Иван Тасовац и Антон Першак, државни секретар у Министарству културе Словеније, открити спомен-плочу Јернеју Копитару. Следи и историјско-документарна изложба “Копитар и Вук” аутора Мирослава Терзића, историчара Музеја језика и писма, коју ће отворити Марија Руперт из Народне универзитетске књижнице у Љубљани. У Вуковом дому културе у Лозници, уз церемонију свечаног отварања на којој ће говорити градоначелник Видоје Петровић, Иво Светина, председник Друштва књижевника Словеније, Антон Першак, државни секретар Министарства културе Словеније, и Иван Тасовац, министар културе Републике Србије, саборовање ће почети позоришном представом “Азбучни рат” у режији Барбаре Новакович Коленц и по тексту Ива Светине. У представи играју Иван Бекјарев, Александра Балмазовић, Петар Мусевски, Борут Веселко и Весна Пернарчич, а реч је о копродукцији Музеума Љубљана, Прешерновог гледалишча из Крања и Цанкарјевог дома.

 У уторак ће у Музеју Јадра у склопу програма “Баштина” бити организован округли сто “Вук и Други српски устанак” на којем ће говорити професор др Горан Васин и др Ненад Нинковић са Филозофског факултета у Новом Саду, као и Славко Степановић и Ненад Карамијалковић (Историјски архив Шумадије) из Крагујевца, који ће се представити и изложбом “Ево мене, ето вас”. У Вуковом дому културе у 20 сати следи програм “Мала моја из Босанске Крупе”, посвећен стогодишњици рођења Бранка Ћопића, док ће се у среду, 16. септембра од 13 сати у Улици Јована Цвијића представити Деспотовац у оквиру програма “Мој град”, када ће наступити и КУД “Светозар Марковић” из Медвеђе. Истог дана у 19 сати у Галерији “Мина Караџић”, своју издавачку делатност представиће Народна библиотека “Ресавска школа”, а биће отворена и изложба слика “Из збирке ликовне колоније Ресава”. Од 20 сати у сали Вуковог дома културе биће изведена позоришна представа Ресава театра “Општа болница”.

Библиотека Вуковог завичаја у петак, 18. септембра, угостиће Вукову задужбину из Београда, када ће бити представљен рад Одбора за обележавање 150. годишњице Вукове смрти и промовисана књига објављене поводом јубилеја. Од 20 сати у Вуковом дому културе надметаће се гусларска секција КУД “Караџић” из Лознице и Гусларско друштво “Бајо Пивљанин” из Београда.

Субота, 19. септембар, планирана је за програм “Мит и стварност”, када ће у Тршићу бити организован међународни скуп слависта и представљена школа језика и превођења “Тршић 2012-2015”, а у Вуковом дому културе у 19.30  биће приређен Ромски караван уметности уз концерт групе “Кал” и изложба фотографија “Најпознатији Роми света”.

Завршна свечаност је у недељу 20. септембра на саборишту у Тршићу, где ће саборску беседу одржати професор др Бошко Сувајџић, а позоришну представу “Ваљевска болница”, насталу по књизи “Време смрти” Добрице Ћосића, у копродукцији извести Крушевачко позориште, Универзитет уметности Косовска Митровица и Центар за културу “Вук Караџић”. У преподневном термину представиће се Музеј књижевности и позоришне умјетности БиХ из Сарајева, испред Вукове спомен-куће организоваће програм “Пробај и ти” (гуслање, певање и играње) КУД “Караџић”, док ће након завршног програма, од 15 сати, бити организовано поподневно саборско посело уз учешће КУД “Прњавор” из Бања Луке и лозничког КУД “Караџић”.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )