ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ У АВГУСТУ – Од државе 3,6 милиона динара

ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ У АВГУСТУ – Од државе 3,6 милиона динара

TRBUSSNICA U AVGUSTU PROSSLE GODINE

Лозници је Влада Србије одобрила 3,6 милиона динара, а новац ће бити подељен у 260 домаћинстава поплављеним у августовско-септембарским поплавама. Поплављени су сврстани у три категорије у зависности од тога колики је био ниво воде у домаћинствима

У прошлогодишњим августовско-септембарским поплавама лознички крај је претрпео велику штету, али оштећени нису још увек добили било какву надокнаду, иако је многима вода протутњала кроз куће и дворишта. Град се више пута обраћао држави, а градска скупштина је прошле јесени тражила од Владе Србије да те поплаве буду третиране као и мајске, али се то није десило. Међутим, поплављени ће ипак добити неку накнаду, потврђено је у градској управи.

Према речима начелника Одељења за привреду Милутина Станимировића, држава је почетком прошлог месеца донела акт којим је одобрила новац који се користи као мера за ублажавање последица од елементарних непогода.

– Лозници је одобрен износ од 3,6 милиона динара. Пошто августовско-септембарске поплаве нису изједначене са мајским, овај новац биће дат онима који су претрпели штету у том периоду. Наше комисије су урадиле велики посао и 260 поплављених домаћинстава у 13 месних заједница сврстано је у три категорије, а критеријум је да им је вода ушла у куће. Прва категорија су домаћинства у којима је ниво воде био до десет сантиметара, друга од десет до 50 и трећа више од пола метра, таквих је 35 домаћинстава. Овај скромни износ је распоређен тако да они из прве категорије добију 12.025, друге 14.800, а треће 17.800 динара. Решења су урађена у уторак и до краја седмице треба званично да обавестимо савете МЗ, а они онда грађане. Градско веће је за то дало сагласност и ово не иде пред одборнике – објашњава Милутиновић.

Током августовско-септембарске поплаве највише оштећених домаћинстава било је у Градилишту (80), Бањи Ковиљачи (62), Воћњаку (42) и Трбушници (29), док је у осталих девет МЗ оштећено по неколико домаћинстава.

Градско веће је 9. априла усвојило извештај о процени штета од августовско-септембарских поплава на територији Града Лознице и он је, на захтев Владе, послат  Комисији за утврђивање штете од елементарних непогода. Укупно процењена штета износила је 170,5 милиона динара, а те поплаве су погодиле укупно 23 месне заједнице.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )