У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Моноксил добио своје место

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Моноксил добио своје место

MONOKSIL U MUZEJU

Чамац моноксил, који је откривен 2011. године у Јелаву на обали Дрине, коначно је добио своје експонатско место и у среду је премештен у новоизграђени анакс Музеја Јадра. Овај занимљив експонат пребачен је из складишта КЈП “Наш дом”, где је стајао после конзервације, а ускоро ће бити доступан јавности.

– Било је мало потешкоћа око превожења чамца јер смо све морали да урадимо тако да се он не оштети, али и да не угрозимо саобраћај. Сада следи опремање простора и званично представљање публици. Чамац је дуг седам метара и тежак око 1,5 тона, а очекујемо и извештај из Загреба, где је послата документација неопходна за стручну процену његове старости – каже Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу “Вук Караџић” и додај да је за утврђивање старости новац обезбеђен преко Министарства културе.

Објекат који је изграђен наменски за смештај моноксила, добио је сва потребна одобрења надлежних завода за заштиту споменика културе а његово опремање подразумева и постављање пратеће изложба о животу на Дрини коју раде стручњаци Музеја Јадра.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )