ЛОЗНИЧКИ ПЛАНИНАРИ – Савладали Краља гора

ЛОЗНИЧКИ ПЛАНИНАРИ – Савладали Краља гора

ZA SAJT FOTKA loznicki planinari u sloveniji

И протеклог викенда чланови Планинарског клуба “Гучево” били су изузетно активни, тако да су извели чак три различита похода, у Словенији, БиХ и Србији. Четворочлана екипа (Драгана Јовановић, Марија Катић, Владимир Пајић и Жељко Васиљевић) попела се на Јаловец (у Словенији) и Мангарт преко “ферате” (гвозденог пута) на Јулијским Алпима, два најзахтевнија врха на том делу Алпа.

– У суботу 22. августа попели смо се на Јаловец, који се налази на 2.645 метара надморске висине (мнв), а Словенци га зову и Краљ гора. Овај успон спада у врло захтевне, пошто се савладава висинска разлика од 1.034 метра и траје око 6,5 сати у једном правцу, дакле око 13 сати до повратка у планинасрки дом на превоју Вршић, где већ годинама долазимо на ноћење и где нас домар Миха увек лепо дочека. Након одмора у дому, наредног дана, смо се попели на још један технички веома захтеван врх за пењање Мангарт (2.679 мнв), са Мангартског седла преко ферате Италијана (гвоздени пут у стени), са италијанске стране. Сви чланови екипе су веома млади људи, пуни духа, енергије и ентузијазма. Некима је ово било прво искуство тог типа и сви смо још увек под утисцима са планинарења по Јулијским Алпима – каже Драгана Јовановић, председница клуба.

Друга четворка (Јелена Гајић Ђокић, Оливера Лазаревић, Иван Антонић и Радивој Ђокић) учествовала је на традиционалној акцији “Успон на Волујак”, коју организује ПД “Волујак” из Гацка, и том приликом се попела на највиши врх ове планине – Власуљу, која се налази на 2.336 метара надморске висине.

– Стаза је дуга око 14 километара, а савладали смо око 1.200 метара висинске разлике. Сама стаза спада у кондиционо захтевније трасе, али поход је сјајно организован и домаћини су нас дивно дочекали и учинили да се у сваком тренутку осећамо добродошли. Они су нам обећали да ће учествовати на нашој трансверзали “Вукове богазе”, која се одржава 19. и 20. септембра на релацији Лозница-Гучево-Борања-Троноша-Тршић и дугачка је око 45 километара – каже Радивој Ђокић, начелник ПК “Гучево”.

Трећа екипа лозничких планинара, њих 15, ишла је на Борању до планинарског дома “Шарена буква”, где се дружила са групом од девет странаца који су дошли да у оквиру еколошког пројекта са младима из Малог Зворника и Крупња учествују у чишћењу и маркирању стазе од Радаља до Борање и од Борање ка Мачковом камену. У тој групи били су учесници из Француске, Шпаније, Пољске и Бразила, који су 12 дана боравили у планинарском дому на Борањи.

ДАНАС НА ПРОКЛЕТИЈЕ

Лознички планинари овог викенда (од 27. до 31. августа) ићи ће на Проклетије, где ће се за три дана попети на шест врхова. Из долине Грбаје пењаће се на Волусницу, Талијанку, Попадију, Северни врх, Очњак и Караулу. У овој авантури учествоваће чак 26 планинара из нашег града.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )