СНАБДЕВАЊЕ ВОДОМ У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – Војне заменила цистерна из “Водовода”

СНАБДЕВАЊЕ ВОДОМ У ГОРЊЕМ ЈАДРУ – Војне заменила цистерна из “Водовода”

VELIKA CISTERNA

Од прошле седмице на подручју горњег Јадра активна је нова цистерна за снабдевање мештана драгиначких села водом за пиће. Реч је о цистерни испорученој лозничком “Водоводу”, а која је заменила војне, послате из Ваљева и Сремске Митровица као испомоћ Лозници у сушним данима. Према речима Милутина Ковачевића, помоћника директора за техничка питања у “Водоводу”, за разлику од војних, за које је био надлежан град, ову цистерну контролише предузеће и она сваки дан одвози воду два или три пута до села горњег Јадра.

– Ово је само привремено решење јер цистерна коју нам је испоручио добављач замена је за две, које смо ми иначе наручили, а које нису испуњавале техничке услове. Те две цистерне су на доради, а да не бисмо раскидали уговор са произвођачем и тако додатно компликовали и овако тешко стање на терену, прихватили смо да нам добављач пошаље цистерну чија је запремина 12 кубика, а када доради оне две, да нам их пошаље. Како ствари стоје, ова велика цистерна за сада у потпуности задовољава потребе у оваквим околностима, а, да има потребе, могла би и пет пута дневно да вози воду до суграђана – каже он.

Цистерна већ редовно подмирује Симино Брдо, Липовац, Шурице, Ступницу, Корениту и друга села, а вода се допуњава у кругу “Водовода”. Градска управа се у понедељак захвалила Војсци Србије на благовременој помоћи, а како истиче Драгослав Добрић, члан Градског већа, град неће имати никакве трошкове док постојећа цистерна буде коришћена за потребе снабдевања водом житеља Драгинца и околине.

– Да не би плаћао пенале, добављач је прихватио да о његовом трошку ова цистерна снабдева грађане водом, све док не прилагоди потребама и испоручи друге две цистерне, које су требале да стигну до 3. августа. Осим што је сада повећана количина испоручене воде до потрошача, град је ослобођен трошкова које је имао док су коришћене две војне цистерне. Од 23. јула, када их је Војска послала као испомоћ, они су износили око 250 евра дневно. Очекујемо да ће се стање убрзо нормализовати и да ће “Водовод” ускоро добити цистерне које је и наручио – каже Добрић.

Драгинац – ни капи

– Драгинац већ три дана нема ни капи воде, а причају да је стање нормализовано. Војску су распустили и њихове две цистерне, а нова, о којој причају да обилази наша села, још ниједном није била у Драгинцу – рекао је понедељак Миленко Ђурић, председник Савета МЗ Драгинац.  Он каже да је најгоре то што стока неће да пије воду коју дотерују са Јадра, а у домаћинствима је онемогућено одржавање личне хигијене и отежано обављање редовних сеоских послова, од којих живе.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )