НА ФЕСТИВАЛУ У КУЧЕВУ – Пантелићима 12. “Сребрни пастир”

pantelici osvojili srebrnog pastira dobrivoje i dobrila pantelic foto s.pajic

На 24. међународном фестивалу телевизијског етнолошког и документарног филма, који је одржан од 4. до 6. августа у Кучеву, филмаџије из Доњих Брезовица Добрила и Добривоје Пантелић освојили су “Сребрни пастир”, прву награду за најбољи аматерски филм “Вукосава”. Приказана су 44 филма, а Пантелићима је ово 12. “Сребрни пастир” који освајају на престижном фестивалу.

– Од 24 додељена, у Рађевину смо донели 12 “Пастира”. Филм, који смо започели пре осам година, а завршили га прошле, траје 15 минута и говори о старици Вукосави Нинић из Осечине, која је радећи на селу  и плетући чарапе успела да одгаји и одшколује своју децу. За овај филм смо у априлу добили и “Златну буклију” у Великој Плани – каже Добривоје.

У образложењу жирија, који је Пантелићима и “Три Д” продукцији доделио награду, наводи се да су аутори препуштајући простор својој казивачици, омогућили да “речима запамћених песама, анегдотама и бритким опаскама отме од заборава свој мали али пун и достојанствен живот жене и сељанке, једне од многих које пред нашим очима престају да буду темељ српског друштва”.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )