ВРЕМЕ И УСЕВИ – Киша добро дошла

ВРЕМЕ И УСЕВИ – Киша добро дошла

usevi

Дуготрајна суша и високе температуре неповољно су утицале на развој пољопривредних усева. Најугроженији су кукуруз и соја, а процена пољопривредних стручњака је да је већ причињена значајна штета и  сигурно је да ће приноси бити мањи у односу на прошлогодишње. На лакшим (песковитим) земљиштима дошло је до сушења кукуруза и ту више нема помоћи, док  ће код соје која је пролетос посејана, принос бити драстично смањен, у нешто бољем стању је соја засејана јесенас. На температурама преко 35 степени вегетација биљака стаје и долази до убрзаног сушења што се неповољно одражава на квалитет и род. Због тога су се многи пољопривредници одлучили да силирају кукуруз како би колико-толико смањили штету.

Киша која је пала протеклог викенда стигла је у последњи час и добро дошла је усевима.  Повољно ће деловати на даљи развој кукуруза, соје, крмног биља и поврћа и омогућиће да биљке лакше поднесу високе температуре. У зависности од рока сетве кукуруз се налази у фази од свилања до млечне зрелости, док је код соје у току наливање махуна и том периоду вода им је  неопходна. Стручњаци истичу да би било добро да у наредних десетак дана падне бар још 10 до 15 литара кише по квадратном метру јер би то омогућило да биљке у нормалнијим условима заврше важну фазу у развоју – наливање зрна од које и зависи принос и квалитет.

Иначе, у Лозници, Крупњу, Малом Зворнику и Љубовији кукурузом је засејано 15.000 хектара, под сојом је 1.800, крмно биље је посејано на 5.700, а поврће на више од 5.000 хектара.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )