ВИШАК У ПРОСВЕТИ – Обезбеђене отпремнине

ВИШАК У ПРОСВЕТИ – Обезбеђене отпремнине

GORAN GORDANIC, predsednik Aktiva direktora srednjih skola u Loznici

До 31. августа у свим школама у Србији треба да буде спроведена нова систематизација радних места и формиране листе са вишком запослених за које су републичким буџетом  предвиђене и отпремнине. Број технолошког вишка и радника са непотпуном нормом у лозничким основним и средњим школама биће познат половином августа

Влада Србије усвојила је прошле недеље документ којим је предвиђено да  у наредна два месеца буде завршен план отпуштања вишка радника у државним институцијама а у просвети до 31. августа. До тог датума у свим школама треба да се уради нова систематизација као и листе са вишком запослених. Како је изјавио Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, систем у школама није ефикасан зато што постоји исцепкана норма часова па се појављује више наставника који држе по неколико часова уместо један који држи двадесет  у некој школи. Са оваквом исцепканошћу норме има оних  који не припадају ниједној школи па се не осећају као део колектива, губи се на ефикасности а већа су издвајања и из буџета којим су ове године, коначно, предвиђене и отпремнине за људе који су остали без часова.

– Закон о дозвољеном броју запослених у јавној управи тренуто је у скупштинској процедури и нама није ништа сугерисано у том погледу, већ смо само имали обавезу да Школској  управи у Ваљеву  доставимо податке о слободним радним местима и радницима који су остали без дела норме у односу на претходну школску годину и проценат за који се смањила норма, да на нивоу града урадимо прерасподелу запослених и да им до трећег августа доставимо коначну листу. Школе за сваког радника шаљу податке а ове године према новом Посебном колективном уговору биће формиране табеле технолошких вишкова и  радника који раде са непуном нормом. Када попуњавамо слободно радно место, приоритет имају радници који су технолошки вишак а после њих радници са непотпуном нормом и  тек ако се утврди да нема потребног кадра, шаљемо захтев влади да нам одобри расписивање конкурса за новог радника – истиче Горан Горданић, председник Актива директора средњих школа у Лозници и директор Техничке школе.

Како каже, просветари још увек нису добили податке о максималном броју запослених у школама нити критеријуме, који су се ових дана појавили у неким медијима, на основу којих ће људи добијати отказе.

– Једино што знамо је да се планира укрупњавање норме, што значи, ако су три човека радила по 33 одсто норме или два по 50 одсто, тај посао ће практично радити један човек а  други ће бити вишак. Проблем је да ли је тај „вишак“ засновао радни однос на одређено или на неодређено време, ако је на неодређено, урадиће се бодовање па ће он бити проглашен технолошким вишком и  добиће отпремнину. Али све то  треба да прође скупштинску процедуру – каже Горданић.

Он напомиње да у лозничким основним и средњим школама готово да и нема вишка запослених, али има много више радника са непотпуном нормом. Тачан број вишкова и запослених који немају пуну норму биће званично објављени  15. августа.

Горданић као пример наводи случај радника који у три школе има норму по 30 одсто. Он ће у извештају који се шаље у Школску управу бити приказан као радник са непуном нормом јер је тако започео радни однос. Међутим, када све три школе у којима ради доставе своје податке, они ће бити обједињени и он ће се сматрати радником који има пуну норму.

Што се тиче дефицитарног кадра, у већини лозничких основних школа годинама имају проблема са мањком наставника математике. На тим местима, како каже Горданић, веома често раде нестручни људи, инжењери, па када деца дођу у средњу школу,  немају баш неко знање из овог предмета.

Иначе, према подацима који се ових дана износе у јавности, у септембру би отказ требало да добије око хиљаду просветара. Спискове за отказ састављаће комисије које предлаже синдикат школе, а коначну реч имаће директор.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )