ПРОБЛЕМИ У СНАБДЕВАЊУ ВОДОМ – Пресушују  бунари по селима

ПРОБЛЕМИ У СНАБДЕВАЊУ ВОДОМ – Пресушују бунари по селима

PRESUSSUJU I BUNARI

Град цистернама допрема воду до села која су прикључена на градски водовод, али немају редовно снабдевање водом за пиће. Из “Водовода” кажу да рестрикције не би решиле проблем и да воде има довољно само треба да се троши наменски

Почетком седмице жега јесте мало попустила, али то није много утицало на решавање проблема у снабдевања водом села Горњег Јадра и још неких насеља на вишим котама. Војска Србије одмах је реаговала на молбу Лознице па су 23. јула стигле две цистерне из Сремске Митровице и Ваљева којима је обезбеђена вода за пиће у Драгинцу и другим селима.

Према речима члана Градског већа и радне групе за снабдевање водом Драгослава Добрића, у међувремену се јавио нови проблем пошто су почели да пресушују бунари и каптирани извори.

– Знали смо да то може да се догоди, али нисмо очекивали да ће бити овако брзо. Људи имају каптиране бунаре и они сад пресушују. За сада је то карактеристично за Доње Недељице и Горњу Ковиљачу у вишим котама, око Лазаревог конака,  у петнаестак  домаћинстава. За три дана колико су инспекцијске службе радиле на утврђивању ко ненамески троши воду, још није стигла ниједна пријава, а ненаменска потрошња је, како тврде у “Водоводу” главни узрок несташице воде у Горњем Јадру. У понедељак смо на састанаку са руководством “Водовода” обавештени да се сада пусти у мрежу 29.000 метара кубних дневно, али опет нема довољно воде. Свакодневно седам до десет пута цистерне иду у Горњи Јадар, а по домаћинству се дели 50 литара, где су бројнија и више, и за неколико наредних дана – каже Драгослав Добрић.

За напајање стоке решење су и даље тракторске цистерне којима се вода довлачи са Јадра и других река. Добрић каже да је град одлучио да даје нафту ономе ко ће довлачити воду за напајање стоке у домаћинствима која немају тракторе или цистерне, али се нико до сада није јавио. Ове седмице налажена су и друга техничка решења па је у ноћи између уторка и среде воде било у добром делу Цикота, Јаребица и Драгинца, каже Добрић. Из “Водовода” по ко зна који пут апелују да се вода за пиће троши наменски.

– Воде има сасвим довољно за оно за шта је намењена. Ми немамо никакав проблем са капацитетима, на изворишту воде има сасвим довољно, дистрибуира се и преко предвиђене количине, али неки потроше дупло више него што им припада тако да је други не добију никако. Тврдим да не треба нико да штеди воду за оно за шта је намењена, само да се не залива и не троши ненаменски. Ово је вода за пиће, а не техничка вода. Људи сматрају да ми фаворизујемо само град, да села не третирамо исто, што  није тачно. Када би и искључили комплетан град, ништа не би било боље у селима. Иначе, нема села које уопште нема воде, можда је тако у неке две, три куће на неком краку, али сви у неком моменту имају воду. Сви бунари и подстанице раде, а производња је максимална 28 до 29.000 кубика дневно. У ужем делу самог града потрошња је у односу на просечну  увећана до 30 одсто, у приградским насељима од 30 до 70, а по селима и до 144 одсто што указује да је проблем заливање. Имали смо у среду мало побољшања од Брадића преко Великог Села тако да су изгледа услишени апели да се мање залива – каже Милутин Ковачевић, помоћник директора за техничка питања у “Водоводу”.

Мада су прикључена на градски водовод, домаћинстава више села са почетком тропских врућина немају редовно снабдевање водом. Прича се понавља годинама, а проблем што се тиче села Горњег Јадра треба да буде решен завршетком пумпне станице у Горњем Добрићу што треба да буде урађено ове године.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )