СЛУЖБА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ – Чувајте се сунца

Osip zbog vrucina

Ових дана у Служби здравствене заштите деце и младих нема гужви, најчешће се долази због осипа и црвенила коже код беба и стомачних тегоба. Савет је што чешће купање, избегавање непотребних излазака из куће и што темељније прање воћа и поврћа

 

– У ситуацији када су изузетно високе температуре, очекивали бисмо да нам се пацијенти обраћају због сунчанице или топлотног удара, међутим, није тако. Ових дана најчешће нам долазе због стомачних тегоба, мучнина, повраћања, пролива, бола у грлу, кашља, дакле због нечега што има и у другим деловима године. За ово време можемо везати промене на кожи, као што су алергија, ситни осипи, црвенило.  Најосетљивије су бебе у првој години, треба их чувати од високих температура и расхлађивати просторије у којима се налазе, јер чим се беба мало озноји, појављује се црвенило и осип пошто је њихова кожа изузетно осетљива. Савет је што чешће купати бебу, неколико пута у току дана и то обичном водом, без шампона и купки и не мазати никаквом кремом – каже др Милена Филиповић, начелница Службе за здравствену заштиту деце и омладине лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“.

Иако су температуре изузетно високе, до сада помоћ у овој служби још нико није потражио због сунчанице или топлотног  удара, изузетно озбиљних стања до којих долази када је глава директно изложена сунчевим зрацима због чега долази до ширења крвних судова. Услед тога се јављају главобоље праћене температуром, од благих до веома високих, те је стога изузетно важна превенција.

– Треба скренути пажњу деци и одраслима, посебно ако иду на базене, да је директно излагање сунцу од 10 до 17 часова када је највиши УВ индекс  зрака, веома опасно.  Можда многи и не знају да се ми налазимо у зони где је индекс зрачења веома висок. Све последице зрачења не видимо одмах, углавном кожа поцрвени и пече, али последице су далекосежне јер су УВ зраци, којих има више врста,  опасни посебно они који кидају генски материјал и за пар година могу да изазову оштећења због којих настају и малигна обољења унутрашњих органа а не само коже. Свако излагање УВ зрацима кожа памти и брже стари – истиче др Милена Филиповић.

Јул и август су месеци када помоћ лекара чешће затраже пацијенти због болова у стомаку, повраћања и пролива. У случајевима пролива савет је дијета, не јести пржене намирнице, већ куване, барене, свеже воће и поврће. Треба почети са куваним пиринчем који је најважнији а затим користити средства за рехидратацију како би надокнадили течност.

Да не би дошло до тровања, веома је важно прати воће и поврће текућом водом, уз додавање лимуна или соде бикарбоне како би се избациле све хемикалије којима је прскано. Како каже др Милена Филиповић, све хемикалије које унесемо у организам  јетра, наш највећи унутрашњи орган, мора да детоксикује, али она има свој капацитет и  када га потроши, онда сви токсини колају по нашем организму због чега касније могу да настану болести које се веома тешко лече.

– Уносимо много хемије, боље је и ољуштити воће или поврће. Сетимо се јабуке како је пре мирисала а сада имате утисак да једете папир. Више унесемо токсина него корисних састојака које јетра треба да детоксикује а бубрези да избаце, дакле, оптерећујемо организам који треба да чувамо да бисмо дуже живели – упозорава др Милена Филиповић.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )