ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ТРШИЋУ – Заједно стварају уметност

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У ТРШИЋУ – Заједно стварају уметност

kolonija u trsicu

Од уторка у Тршићу се одржава 16. међународна мултимедијална студентска ликовна колонија “Тршић 2015”, коју организује лознички Центар за културу. Ова колонија од 2000. године окупља студенте из земље и иностранства, а замишљена је да повеже уметнике који се баве различитим дисциплинама. Њих двадесетак током седам дана у својим креативним радионицама бавиће се сликањем, графиком, вајарством, керамиком, а ту су и дизајнери, текстилци, мултимедијални уметници, као и теоретичаре уметности. Уметнички директор колоније је Марко Лађушић, професор Факултета примењених уметности из Београда а координатори магистри сликарства Снежана Нешкови Симић и Драго Симић.

– Сваке године обнављамо садржаје у колонији, а гостујући професор овај пут је Урош Ушћебрка, са Универзитета Вера Круз из Халапа (Мексико). Намера нам је да остваримо квалитетну и богату уметничку збирку, омогућимо реализацију уметничких пројеката, као и да промовишемо колонију кроз каснија дешавања – каже Снежана Нешковић Симић.

Учесници колоније су добили прилику да радове реализују у медијима који су им били непознати, а рад у колонији пружа им могућност размене мишљења и искуства, тако да свако од њих, енергијом уложеном у сопствени или заједнички рад, доприноси успешној реализацији колоније.

– Сарађујемо са уметницима и теоретичарима који подстичу развој локалне културне сцене и промовишу њен идентитет на начин који доприноси друштвеном и културном напретку Србије. Тако се стимулише продукција и дистрибуција савремене уметности, едукују уметници и публика и омогућује унапређење децентрализованог и партнерског приступа култури. Овакве тежње чине да наша колонија по квалитету добије примат међу сродним манифестацијама у Србији – истиче координаторка колоније и додаје да овај скуп, који траје до 20. јула, подржавају Факултет примењених уметности и Факултет ликовних уметности из Београда, Академија уметности из Новог Сада, Академија из Требиња и Универзитета Вера Круз из Мексика.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )