ПРЕКРАЈАЊЕ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ ГРАЂАНА ИЛИ ПРЕГРУПИСАВАЊЕ СНАГА У ЛОЗНИЦИ – Да ли се сећате за кога сте гласали?

ПРЕКРАЈАЊЕ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ ГРАЂАНА ИЛИ ПРЕГРУПИСАВАЊЕ СНАГА У ЛОЗНИЦИ – Да ли се сећате за кога сте гласали?

gugl (1)

Последња дешавања у градској Скупштини у Лозници, формирање нових одборничких група, преласци одборника у супротне таборе или враћање старом, показала су да је изборна воља грађана за многе „променљива категорија“ . Од последњих локалних избора одржаних у мају 2012. године у лозничкој Скупштини десило се низ крупних промена од којих је највећа стапање некадашњег УРС- а, потоњег Покрета за Лозницу и Подриње, који је освојио највише мандата, (21) у СНС који је имао 12 мандата. Једна странка је нестала без трага, друга је остала у траговима, две нове политичке организације су дошле до мандата без избора, а чак деветоро одборника тренутно не припада ниједној одборничкој групи

Када грађанин Србије изађе на изборе опредељује се за политичку странку и њеног лидера не знајући поуздано какав је редослед кандидата на изборној листи и коме ће његов глас омогућити да добије мандат да га заступа  у парламенту или у локалној скупштини. Међутим, с обзиром да је (посланик)  одборник власник мандата њему је практично пружена прилика да се одвоји од странке, да буде самосталан, али и да „тргује“. Оправдано се поставља питање да ли се тиме губи легитимитет изборне воље грађана или се “само ради о прегруписавању снага”, како неки објашњавају нашу политичку збиљу.  Неки би рекли да је то тако у политици и да је у њој све дозвољено, да су политички програми свих партија скоро исти па да и нема разлога за узбуну. Али, да ли је то баш тако?

Почело и пре него што се осушило мастило на гласачким листићима

Кренимо редом. После локалних избора 6. маја 2012. године у Скупштину града ушли су УРС са 21 мандатом, Српска напредна странака (СНС) са 12, СПС-СДПС са седам мандата, ДС, такође са седам, ПУПС пет и ГГ “Привредника и пољопривредника” са три. Владајућу коалицију основали су УРС-СНС и СПС којој су се придружили и одборници ГГ “Привредници и пољопривредници”- укупно 43 одборника.  Толико их има и сада у владајућој већини, само другачије прегруписаних.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )