ЗАВРШЕНИ “МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ” – Представљен часопис “Призор”

ЗАВРШЕНИ “МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ” – Представљен часопис “Призор”

PRIZOR MICINI DANI

Дводневна манифестација “Мићини и Верини дани”, посвећена Мићи Поповићу и његовој животној сапутници, завршена је у петак представљањем 14. броја часописа за културу Јадра “Призор”. О садржају годишњака говорили су Снежана Нешковић Симић, главни и одговорни уредник, Срето Бошњак, историчар уметности, Рајна Драгићевић, професорка на Филолошком факултету у Београду, и Војислав Карановић, књижевник и уредник Радио Београда, уједно и аутор темата броја “Како Вука Караџића, његов рад и део, приближити савременом младом свету?”. О овој теми било је речи на трибини која је организована у време прошлогодишњег Вуковог сабора, а учесници тог скупа су уједно и аутори текстова у најновијем “Призору”.

– Као и сви претходни бројеви, и овај садржи занимљиве текстове обједињене кроз неколико већ устаљених рубрика. Када смо покретали часопис, нисмо могли ни да претпоставимо да ћемо опстати 14 година, али захваљујући упорности и подршци бројних сарадника, успели смо у томе. Данас се овај часопис може наћи широм Европе, али стигао је и у Америку и Аустралију јер су га наши пријатељи тамо носили и представљали публици коју занима наша култура – казале је уредница Снежана Нешковић Симић.

Поред темата броја, у којем се налазе текстови Рајне Драгићевић, Вула Журића, Бојане Шкорц, Дејана Алексића, Јелене Журић и Вукашина Манојловића, ту су и рубрике о редитељу Саши Петровићу и “Откривања”.

Мића Поповић рођен је 12. јуна 1923. године, а 1989. проглашен је за почасног грађанина Лознице, када је отворена и стална поставка његових слика. Три године касније легат је проширен делима његове супруге Вере, а умро је 22. децембра 1996. године у Београду.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )