ОБЕЛЕЖЕН 149. РОЂЕНДАН – Лозница, град који има будућност

ОБЕЛЕЖЕН 149. РОЂЕНДАН – Лозница, град који има будућност

NAGRADJENI

Свечаном академијом у уторак је обележен 16. јун, Дан града. Градоначелник Видоје Петровић поручио је да су људи највећи лознички потенцијал и да су важни кораци на путу даљег развоја нове инвестиције, радна места и ефикаснији рад јавног сектора. За разлику од других делова Србије, Лозница је сачувала село, истакао је министар правде Никола Селаковић

Свечаном академијом у Вуковом дому културе Лозница је минулог уторка обележила Дан града 16. јун у присуству министра правде Николе Селаковића и бројних званица из јавног, привредног и културног живота. Обележен је датум када је 1866. од турске касабе Лозница постала варошица која од пре осам година има статус града и жели да буде један од градова лидера у нашој земљи. Поздрављајући бројне званице, градоначелник Видоје Петровић рекао је да Лозница свечано улази у 150. лето статуса локалне самоуправе и да је прешла дуг пут од комуне, девастиране општине до статуса града са повољним пословним окружењем. Многе генерације су у то уткале своју енергију, а међу њима је и Јован Цвијић, један од великана овог града, који је говорио “Живот је зато да се корисно утроши”.

– Многи од нас би се и сада, као и раније, могли поново замислити над том Цвијићевом реченицом, о потреби да се, ма колико биолошки трајао, живот корисно утроши. Тако сам бар разумео и један цитат из документа наше владе по којем “држава постоји у корист доброг живота грађана, а не само у корист живота”. Ми смо сада на задатку да Лозници обезбедимо још један важан корак на путу њеног развоја. Ту наглашавам могућност да уз подршку премијера и Владе Србије омогућимо долазак више страних инвеститора, веће запошљавање, још бољи и ефикаснији рад јавног сектора – казао је градоначелник.

Према његовим речима, Лозница и даље има јаке потенцијале у људима, пословном окружењу, подстицајима државе, а по традицији добро партнерство са свим владама, али и пријатељима изван Србије. Лозница је, каже он, као добро организована локална самоуправа то потврђивала лепим поводима, али и у великим тешкоћама током прошлогодишњих поплава када јој је помоћ стизала са свих страна. Он је рекао да је у завршном поступку пројекат изградње новог моста у Драгинцу који финансира држава, да овог и наредног лета предстоји санација две саобраћајнице у предграђу Лознице и даље залагање да се, у партнерству са Владом настави започета припрема изградње државног пута првог реда Рума-Шабац ка Лозници и да је у завршној фази изградња вишенаменског центра у Тршићу.

– Сматрам да су људи кључни фактор развоја сваког града, сваке заједнице. Пожелео бих да Лозница у будућности има најобразованије грађане, највећи број инжењера, научника, стваралаца у области културе и доктора наука по глави становника. Верујем у тај капитал знања и такве посвећене суграђане који би своје знање, умеће и искуство узидали у Лозницу. Они би као и њихови преци оставили траг у времену а нараштајима поруку како се воли свој град – казао је Петровић.

Лозничанима је рођендан у име премијера и Владе Србије честитао министар правде Никола Селаковић, који је рекао да ово није само дан када се сећамо славних предака, а Лозница се има чиме подичити, него и када се своде рачуни, шта смо  урадили и шта радимо.

– Лозница се у доброј мери разликује од других делова Србије. Ово је један од ретких крајева где је још увек живо село, Лозница је и град студената који су баш као и Вук бистри, кротки, оштроумни, бритки на речи, добри на делу. Лозница је град који има будућност, који има људе који умеју да препознају шансу. У тим људима лежи будућност овога краја. Лозница је град који још увек нема ауто-пут, али то није град који заобилазе инвеститори. Ми из неких других градова се питамо – зашто? Зато што овде живе способни људи, који знају да вас заокупе, задрже, заинтересују, који су поуздани и држе реч. Таквим људима на челу са градоначелником желим још много успешних и добрих година уверен да су пред нама године у којима ћемо тешко и вредно радити, и у којима ће Лозница бити град у који ће се много више долазити него што ће из ње ићи. Желим вам да следећи јубилеј од 150 година прославите још свечаније, достојанственије, са више новорођених Лозничана и Лозничанки, са више нових радних места и још више добронамерних гостију са обе стране Дрине и свих крајева света – казао је министар.

После уручења признања града у име добитника захвалили су се Лука ди Пјетри, представник регије Емилија-Ромања, који је рекао да су људи из тог краја и Лозница открили заједничку снагу и створили корисну сарадњу, као и секретар лозничког Црвеног крста Весна Мелезовић.

– Лозница је 1866. добила статус варошице заједно са Лешницом, а пре нешто више од десет година и статус града. Била је ово стална борба за прогрес, не само за свој крај, свој град, домовину Србију него и за сваког појединца у Лозници. Знам да пред нама стоје нови изазови, али када волите овај град онда ниједна препрека пред вама не постоји – поручила је она.

Лозници је поводом 149. рођендана стигло више телеграма међу којима и од премијера Србије, канцеларије престолонаследника Александра Карађорђевића, Амбасаде Аустралије, многих министара и других пријатеља града. Премијер Александар Вучић је  у телеграму упућеном градоначелнику и Лозничанима поручио “Уверен сам да ће овај град на темељима исказане енергије и посвећености уз подршку Владе Србије допринети свеопштој слици бољег живота у нашој републици. Жао ми је што данас нисам са вама, али се надам да ћу веома брзо посетити Лозницу. Срећан празник града”.

Програм

У културно-уметничком програму учествовали су глумци Народног позоришта из Београда који су извели “Љубавна писма Љубице и Јована Цвијића”. На шеталишту су пригодан програм приредили малишани из ПУ “Бамби”,  на штандовима су постављене  изложбе локалних удружења, ликовне групе Н8, а наступила је и група певача КУД “Караџић”. На бини у Цвијићевој одржан је концерт на којем су наступили полазници школе рок гитаре Јована Ивановића, лознички рок ветерани појачани Зораном Старчевићем и бендови “Кросроуд” и “Соло”.

Награђени

Повељу, највише признање града, добила је италијанска регија Емилија-Ромања. Добитници плакете су градска организација Црвеног крста из Лознице, предузеће “Еко-тим” Лозница, 246. батаљон АБХО одбране из Крушевца, Мићо Вукић хуманитарац из Швајцарске, који ће награду преузети ускоро, Бранислав Бацковић, мајстор фотографије ФСС, Јанко Вујиновић књижевник, пољопривредно газдинство Мила Филиповића из Козјака, Александра Црвендакић кошаркашица из Лознице, и Марија Милутиновић, ученица 4. разреда лозничке гимназије, која је за минуле четири године освојила пет награда на републичким такмичењима из физике и математике.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )