ДРУШТВО – Књига срама, али чијег?

ДРУШТВО – Књига срама, али чијег?

DSCI8870

Непримерена „шала“, младалачки бунт исказан на потпуно погрешан начин, некритичко преписивање или пак, задојеност „неонацизмом“, нека су од тумачења непримерених порука које је у књизи утисака у Музеју Јадра исписало неколико ученика Гимназије, Средње Економске школе и Средње школе „Свети Сава“ у Лозници

Ниједна изложба у Музеју Јадра није изазвала толику пажњу јавности као “Злочини Вермахта у Србији за време Другог светског рата” аутора Мирољуба Филиповића, али не због њеног садржаја, већ због фашистичких порука и поздрава које су користили следбеници нацистичких и усташких идеја које су у књизи утисака исписали поједини ученици из три лозничке средње школе. На страницама књиге ученици су уписали и име Адолфа Хитлера и усташких злочинаца Анте Павелића и Јураја Јура Францетића. Изложба је отворена крајем априла и трајала до половине маја, али је тек прошле недеље прелистана књига утисака а над њеним садржајем запослени у овој установи остали су запањени. Полиција ових дана спроводи детаљну истрагу ради утврђивања имена појединаца који су исписали поруке, у неким школама су они већ познати, а директори, психолози и педагози обављају разговоре са ученицима у присуству родитеља. На основу истраге утврђено је да су у питању ученици Гимназије “Вук Караџић”, Средње економске школе и Средње школе „Свети Сава“.

Сви смо криви

После овог случаја, који је узбуркао лозничку јавност, логично се постављају питања:

зашто су лознички средњошколци после изложбе о нацистичким и усташким злочинима у књизи утисака цртали кукасти крст и уписивали имена највећих зликоваца и убица између осталих и народа којем припадају? Ко је одговоран за њихову искривљену слику о моралним вредностима, о добру и злу, ђаволу и анђелу? Ко је затајио?

– Сви смо криви, и школа, и родитељи, и друштво, јер то што су они написали у време наставе историје у музеју брука је за све. Када добијемо извештај од полиције, спровешћемо дисциплински поступак који подразумева да са том децом раде педагог, психолог и одељенски старешина. Није сврха кажњавање већ да се деци укаже да је погрешно то што су урадила – каже Милутин Тошић, директор Гимназије.

Да је овакав поступак проблем целог друштва, али и ствар васпитања, мисли и Миодраг Деспотовић, директор Средње економске школе, који напомиње да ће бити предузете све потребне васпитно-казнене мере предвиђене Статутом школе.

Гордана Тадић, директорка Средње школе „Свети Сава“, мисли да су се деца угледала једна на друге и да немају појма шта су урадила и шта значи кукасти крст.

– На изложби су најпре били ученици Економске школе, Гимназије па наше школе и мислим да су једноставно преписивали поруке. Такође, постоји могућност да је неко уз њихова имена која су уписали у књигу утисака нацртао нацистичка обележја, тешко је то утврдити. Ако се испостави да су, како се сада сумња, у питању наша ученица, добиће одговарајућу казну и биће под појачаним надзором а вероватно ће у читав поступак бити укључен и Центар за социјални рад. Испрепадаће се, можда тако и треба, али и да други чују да је то што су урадили страшно – каже Тадићева.

Да су се деца угледала једна на друге и да су буквално, некритички, преписивала поруке без размишљања о томе шта оне заправо значе, мисли и Драгана Симић, педагог у Средњој економској школи. Она напомиње да се у овој школи повремено појављују екстремни ставови који су карактеристични за адолесценте и да се дешавало да појединци по својим свескама цртају обележја екстремних покрета. То је пропратна појава одрастања и резултат свих  проблема у којима се млади човек налази па на тај начин желе да укажу на свој положај.

– Овакав поступак нема посебно психолошко објашњење, то је ствар  узраста и вероватно  апсолутног незнања. Из разговора са ученицима сазнала сам да у Лозници постоји одређена група малолетника која је заслепљена нацистичком идеологијом и то би полиција требало да истражи. Ја бих то назвала незнањем, глупошћу а можда и бунтом против

свега и свачега, али то не може да се генерализује, већ ће се кроз појединачне разговоре утвдити шта је корен таквог понашања. Казну свакако не могу избећи независно од мотивације па и ако кажу „нисам размишљао, поступио сам глупо“. Натерала би их да напамет, са разумевањем науче песму „Јама“, да гледају  документарне филмове са темом нацистичких логора, јер ми  се чини да они о томе не знају довољно. Они су у адолесцентном периоду када је свашта могуће, хоће да се праве важни, да су другачији, „љут сам због тога што је живот без везе“, постоји милион ралога који се мотају по њиховим главама – каже  Александра Гајић, психог у Средњој економкој школи.

Злочини недовољно заступљени у настави

На наше питање да ли су у наставном програму историје довољно заступљени усташки злочини и злочини нациста, Ђорђе Вукмировић, професор историје у Средњој економској школи, који је са ученицима био на овој изложби у Музеј Јадра, одговара да се овој теми не посвећује довољно времена.

–  Нигде се не помиње злочин у Драгинцу као ни злочини у Цикотама и  Коренити где је убијено више од три стотине  деце млађе од десет година. Међутим, наставници имају право да делимично измене план наставе, што и чинимо. Одељење које се оптужује да је писало нацистичке знаке је недавно имало одличну презентацију на тему усташких злочина над Србима у НДХ где су се помињали Анте Павелић, Миле Будак, Јуре Францетић и остале усташке главешине. Деца су упозната са овом темом и могуће је да су због тога ова имена и уписала у књигу утисака. Појединци су се шалили, али то је недопустиво. Изложба је била посвећена српским жртвама, величање фашизма и нацизма је апсурд и парадокс на таквој изложби и то не треба толерисати – каже он.

Као пример нелогичности Вукмировић наводи појаву неонациста у Израелу а зна се да су нацисти убили шест милиона Јевреја. И случај у Музеју Јадра могао би се назвати апсурдом и парадоксом, што преведено на српски језик значи да је противно здравом разуму, али се ипак догађа.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar

    Када овај текст угледа светлост дана в Skidson

  • Disqus (0 )