СКАНДАЛОЗНО У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Нацистиче поруке у књизи утисака

СКАНДАЛОЗНО У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Нацистиче поруке у књизи утисака

DSCI8870

После скоро месец дана откривено да су на страницама књиге утисака у Музеју Јадра током двонедељне изложбе о злочинима Вермахта у Србији исписане нацистичке поруке. Из ове установе апелују да све школе поведу рачуна о понашању својих ђака јер се претпоставља да су непримерене цртеже и имена злочинаца исписали средњошколци који су долазили да виде изложену поставку

Уместо импресија или размишљања о ономе што су видели обилазећи поставку, у књигу утисака у Музеју Јадра током изложбе “Злочини Вермахта у Србији за време Другог светског рата” аутора Мирољуба Филиповића, за сада непознате особе оставиле су више фашистичких порука и исписале имена Адолфа Хитлера, Анте Павелића, Јураја Јура Францетића, као и поздраве које су користили следбеници нацистичких и усташких идеја. Према речима Зорана Тошића, кустоса педагога у музеју, о овом случају обавештена је полиција, а припремљен је и допис школама у којем ће их установа обавестити шта се догодило уз апел да додатно обрате пажњу на понашање својих ђака. Тошић истиче да се овако нешто никада раније није десило у музеју.

– Кроз музеј пролази велики број посетилаца, дешавало се да у књизи утисака, поред регуларних, остану записане и шаљиве,  љубавне или навијачке поруке, али усташки поздрави, кукасти крстови или имена озлоглашених фашиста – никада. Изложба је отворена крајем априла и трајала је до половине маја. Видели су је ученици скоро свих лозничких школа и велики број суграђана, али претпостављамо да су ове непримерене поруке у књигу утисака уписали неки од средњошколаца – каже Тошић.

Ова поставка настала је поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста и пре Лознице приказана је у галерији Дома Војске Србије у Београду, а затим у Панчеву, Крагујевцу и Трстенику. Изложба обухвата фотографије, текстове, предмете и филмове о злочинима над цивилима које су у Другом светском рату починили припадници редовне немачке војске Вермахт у Панчеву, Јабуци, Београду, Шапцу, Драгинцу, Крушевцу, Краљеву и Крагујевцу. Тошић истиче да је циљ поставке неговање културе сећања јер се само њоме може бранити истина, а да онај ко је могао да је искористи за величање нациста и фашиста, тај или није свестан својих поступака, или има лоше намере.

– Нажалост, нама је то промакло и нисмо одмах приметили шта се десило а због одговорности коју осећам, поднећу оставку. Одговорност осећам као руководилац, одборник градске скупштине, педагог и родитељ. Као историчар, радни век у школи и музеју провео сам васпитавајући младе људе у духу патриотизма, истине и поштовања према нашој славној историји. Зато су ме тешко узнемириле пароле исписане у књизи које величају све оно што је најгоре погодило српски народ – наводи Тошић.

Он је за ЛН потврдио да је у понедељак поднео молбу за разрешење од поменутих обавеза, док директорка Центра за културу није желела да коментарише његов поступак.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )