“МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ” – У част знаменитог Лозничанина

“МИЋИНИ И ВЕРИНИ ДАНИ” – У част знаменитог Лозничанина

micini i verini dani galerija mica popovic foto s.pajic

У оквиру манифестације “Мићини и Верини дани”, која је у организацији Центра за културу “Вук Караџић” почела јуче представљањем монографије “Миодраг Мића Поповић 1923- 1996” ауторке др Милице Живановић, данас (12. јуна) у 12 сати у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић биће представљен 14. број часописа за културну историју Јадра “Призор”. Гости овог програма су Срето Бошњак, историчар уметности, Рајна Драгићевић, професорка на Филолошком факултету у Београду, и Војислав Карановић, књижевник и уредник Радио Београда. Монографију о знаменитом Лозничанину, која је синоћ представљена, објавила је београдска издавачка кућа “Орион арт”, а о овом издању говорили су Нада Ковачевић, директорка, и Драган Ковачевић, главни и одговорни уредник, као и историчар уметности Срето Бошњак.

Марина Цветановић, историчарка уметности у Центру за културу, подсетила је да је Милица Живадиновић рођена у Београду и да је у току студирања отишла у Француску где као стипендиста француске владе завршава Академију лепих уметности у Версају.

– Она живи у Паризу од 1999. године, а почетком деведесетих почиње озбиљно да истражује живот и дело нашег сликара Миодрага Миће Поповића. Тих година, између осталог, први пут долази у Лозницу, где у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић добија вредне информације и материјал, као и подстрек за свој рад.

Деценију истраживачког рада о делу Миће Поповића, Милица Живадиновић је објединила у свом докторском раду и добила подршку за објављивање монографије о његовом животу и раду. Монографија је објављена на француском језику уз подршку Француског института за књигу, 2014. године. Издање на српском језику подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије и Центар за културу “Вук Караџић”, а објављено је у другој половини исте године – подсећа Марина Цветановић.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )