ЗАВРШЕН 44. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Бранко Коцкица за све генерације

ЗАВРШЕН 44. ЂАЧКИ ВУКОВ САБОР – Бранко Коцкица за све генерације

Loznica03 zavrsen 44 djacki vukov sabor branko kockica na saboristu u trsicu foto s.pajic

У завичају реформатора српског језика прошлог викенда завршен је 44. Ђачки Вуков сабор. Уз садржајан радионичарски програм и изложбе, завршну свечаност обележио је наступ популарног глумца Бранка Коцкице

Представом “Бранков шарени квиз”, коју је на отвореној сцени саборишта извело београдско Позориштанце “Пуж”, у Тршићу је протекле суботе завршен 44. Ђачки Вуков сабор. Популарни Бранко Милићевић Коцкица, са својом глумачком екипом (Ненад Ћирић, Александар Вујановић, Младен Миљановић и Предраг Филиповић) поново је обрадовао посетиоце манифестације, како децу, тако и њихове родитеље, који су попут многих генерација одрастали уз његову чувену телевизијску емисију по којој и носи надимак. Добро расположен, уз препознатљив ведар осмех, Бранко се дружио и фотографисао са малишанима пре почетка програма, а буру одушевљења изазвао је наступом у динамичној представи, препуној познатих дечјих мелодија. Цео преподневни програм у Тршићу протекао је по сунчаном времену, иако тог дана сиво и кишно јутро није било наклоњено организаторима.

На завршној свечаности наступио је и мешовити хор лозничке Гимназије “Вук Караџић”, рецитатори и полазници школе рок гитаре, а представљени су и резултати свих радионица које су током саборовања организоване у родном селу Вука Стефановића Караџића. У Музеју језика и писма Удружење грађана “Ин акт” представило је “Путујућу изложбу речи” ауторке Миљане Вуковић, историчарке уметности, а реч је о интерактивној поставци која укључује уметнике и посетиоце чија искуства постају њен део. Изложба подсећа на речи у српском језику које смо из различитих разлога престали да употребљавамо у свакодневици, али и на разлике у говорењу у различитим просторним и културним оквирима у Србији као и на промене којих има у сваком језику. Посетиоци Тршића могли су да виде изложбу радова полазника ликовне колоније, калиграфске и радионице старих заната, док су се током дводневног (субота и недеља) Републичког такмичења основци и средњошколци надметали у познавању српског језика и језичке културе.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )