ОДРЖАНО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ МАРКА ШЕЛИЋА МАРЧЕЛА – Тежим путем, у време упростачења

Marcelo FOTO TOMISLAV LUKIC

Књижевно вече Марка Шелића Марчела, музичара и писца, одржано је у оквиру 44. Ђачког Вуковог сабора прошлог четвртка у Омладинском центру. Марчело је представио своје последње издање, књигу и албум “Напет шоу”, а  разговор са њим водио је књижевник Вуле Журић, али је и публика, која је испунила салу, искористила прилику да постави неколико питања популарном музичару. Поред текстова песама, у књизи се налазе и есеји и колумне Марчела и неколико његових пријатеља.

– Нисмо се окупили да кукумавчимо над стварношћу, нити да се будаласто осмехујемо тамо где оптимизму нема места. Циљ нам је стављање под лупу актуелног овде и сада, али ово није искључиво ангажовано стваралаштво и нису занемарене теме које тренутно нису медијски атрактивне. У центру свега мора стајати човек и лом у њему и то је оно што ме највише занима. Чак и оно што припада ангажованом стваралаштву покушавам да пренесем путем приче о човеку који је извучен “на позорницу” јер сматрам да је то боље него бацати пуке пароле. Ангажовано стваралаштво треба да отвара теме и буде путоказ ка њима, да изазове људе да мисле о томе, слагали се или не, а не да усађује закључке – каже Марчело додајући да је у ријалити ери битније како живи онај који ствара, него шта ствара.

Шелић наглашава да је тешко радити било шта алтернативно, што не кокетира са ријалитијем, у време када је пристојан свет све више скрајнут, а упростачење ескалира, али да они који се ипак одлуче, морају бити спремни на тежи пут па и на неуспех и на то да морају издржати без проституисања свог рада.

До краја године требало би да буде објављен нови Марчелов роман, други део трилогије “Малтер его”, а у току је проналажење начина да се оствари позоришна представа која је требало да буде постављена у Крушевцу и Трстенику, али је, како је рекао Шелић, “отпала, да не кажем забрањена”.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )