МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ У ЛОЗНИЦИ – Ускоро санација јаловишта, мост на Јадру до јесени

МИНИСТАР ВЕЛИМИР ИЛИЋ У ЛОЗНИЦИ – Ускоро санација јаловишта, мост на Јадру до јесени

DSCN0423

Велимир Илић најавио изградњу новог моста на Јадру и санацију јаловишта у Костајнику. Влади Србије предложиће постављање аутоматске противградне заштите која је много ефикаснија од постојеће

 

У радној посети Лозници прекјуче је био министар за ванредне ситуације Велимир Илић који је претходно обишао оштећено јаловиште у Костајнику. Према речима градоначелника Видоја Петровића, разговарано је о мосту на Јадру у Драгинцу, јаловини која месецима оптерећује Лозницу и Крупањ, проблему противградне заштите са којим се суочавају све локалне самоуправе широм Србије и неизоставно о опасним материјама које годинама угрожавају безбедност грађана Лознице и где се заједно са надлежнима трага за решењем.   

Према ономе што је Илић рекао новинарима, решавање неких од тих проблема почеће “врло брзо”, а радиће се током наредних месеци. Министар је казао да ће нови мост на Јадру у Драгинцу бити рађен на основу пројектне документације која је завршена, биће финансиран из фонда ЕУ, и следи расписивање тендера по њиховим критеријумима. Он очекује да рад почне за месец дана и мост буде завршен до јесени. Ускоро би требало да почне и решавање проблема оштећеног јаловишта из којег дуже од годину дана истичу токсичне материје.

– Санација јаловишта на “Столицама” почеће ускоро изградњом главне бране, која ће максимално зауставити истицање опасних материја,  а већ наредних дана расписујемо тендер. Пројекат за брану је завршен, а у плану је да завршимо и пројекат за трајно санирање јаловишта. Правници у влади су добили задатак да заврше потребну документацију да бисмо могли да уђемо у јаловиште пошто је то приватан посед. У првој фази ћемо истицање смањити на минимум, можда и комплетно, а другој треба да очистимо земљиште од наноса, а то је скуп посао. Треба очистити водо-токове и све обрадиве површине које су загађене тешким металима (данас су узети узорци са једног дела земљишта) и вратити тај материјал на јаловиште. Израда пројеката за трајно решење јаловишта и за санирање земљишта кошта око двадесет милиона динара, а према процени стручњака, трајна санација јаловишта и земљишта загађеног тешким металима уз враћање материјала у јаловиште треба да кошта око два милиона евра – рекао је Илић.

Министар је указао и на велики проблем са противградном заштитом, односно стрелцима којима је  понуђена надоканда од 2.400 динара месечно што они не прихватају. Са друге стране млади неће да раде тај посао, у селима је остало углавном старачко становништво и тешко је наћи некога ко је спреман и способан да буде стрелац.

Т. М.С

 

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )