НА ЦРВЕНОМ ТРГУ – Лозничани у ходу “Бесмртног  пука”

НА ЦРВЕНОМ ТРГУ – Лозничани у ходу “Бесмртног пука”

dejan jovicic foto privatna arhiva

Међу 200.000 Московљана, колико је према процени новинара учествовало 9. маја у ходу “Бесмртног пука”, корачали су и Дејан Јовичић и Милан Јанковић, Лозничани, привремено запослени у главном граду Русије. Дејан се радо одазвао нашој молби да читаоцима “Лозничких новости” пренесе део својих утисака.

– Било је предивно ходати са толиким бројем људи и гледати их како носе слике својих предака који су донели слободу Русима и целој Европи. Утиске је тешко описати, а сви који су гледали ТВ пренос војне параде могли су да виде колико је моћно све то изгледало. Драго нам је што смо били део тог догађаја и с поносом смо говорили људима поред себе да смо из Србије и Лознице – каже Дејан Јовичић, својим Лозничанима познат као музичар, бубњар и певач у популарном оркестру “Вожд”, који већ годину дана ради у Москви као електричар, што му је и струка.

Он нам је послао и своје фотографије које је снимио на прослави Дана победе, у жељи да својим суграђанима пренесе само делић атмосфере коју ће дуго памтити.

Иначе, председник Русије Владимир Путин предводио је поворку “Бесмртног пука” на Црвеном тргу носећи портрет оца, који је штитио отаџбину од нациста. Путин је шетао заједно са хиљадама Руса, чији су се преци борили од 1941. до 1945. године. Организатори “Бесмртног пука”  током читаве године прикупљају материјал од којих се ствара интернет архива -фотографија, биографија и животних прича учесника рата. Све је почело након што је група локалних новинара у граду Томск 2012. године дошла на идеју да “оживи” прославу Дана победе и тада је “Бесмртни пук” одржан први пут. Ветерани, који су на обележавање празника доносили фотографије својих сабораца, надахнули су новинаре који су све организовали. Као потпуно аполитична и некомерцијална, ова идеја је брзо заживела, а њен смисао је да се страхоте које је фашистичка идеологија произвела у свету средином 20. века никада не забораве и не постану тек мртво слово на папиру уџбеника историје. Учесник овог покрета може да буде свако у чијој се породици негује успомена на ветерана великог отаџбинског рата, радника позадинца, ратно сироче или ратног логораша. Такође, свако ко је спреман да изрази захвалност може пронети портрет ветерана на Дан победе. Московски “Бесмртни пук” данас има 210 хиљада чланова. Много младих људи учествује у овом додађају, и ученици и студенти, а понеко је чак и одевен у униформу, сви носе транспаренте са портретима. Како преносе страни медији, шетња “Бесмртног пука” је одржана у 15 држава и у више од 1.100 градова по целом свету, а највише у Русији.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )