ЕВРОПСКИ МУЗЕЈ ГОДИНЕ – Музеј од А до Ш

ЕВРОПСКИ МУЗЕЈ ГОДИНЕ – Музеј од А до Ш

muzej jezika

Представници лозничког Центра за културу и Музеја језика и писма у Тршићу отпутовали су у уторак у Глазгов на доделу награда Европски музеј године. Музеј језика и писма номинован је за ову награду због својих богатих програма и иновација у раду чији је циљ да се музејски садржаји што више приближе посетиоцима.

– Ове године номинована су 42 европска музеја па је и сама номинација значајна не само за нашу установу културе, него и за читав град. Угледна европска асоцијација формирана је у Великој Британији 1977. године и у њој су представници око 30 земаља. Она није оцењивала уобичајени музејски рад него је пратила увођење иновација, пратеће програме и однос према посетиоцима – рекла је директорка Дајана Ђедовић пред полазак у Глазгов, где је отпутовала и Ана Чугуровић из Музеја језика и писма.

На ово престижно такмичење, према стриктним пропозицијама, било је потребно понети један предмет, а Лозничани су понели гусле, инструмент који је преносилац нашег нематеријалног наслеђа.

– Тамо ћемо бити новина јер ниједан музеј не преноси нематеријално наслеђе и то ће бити занимљиво искуство. Идемо са слоганом “Музеј од А до Ш“ и наш циљ је да истакнемо креативност, пошто не можемо да парирамо техничким достигнућима које други музеји имају. У сваком случају, нама је креативност предност, као и наша ћирилица, гусле, језик… За награду је неопходно да се многе политичке структуре укључе како би се до ње дошло, али, нажалост, наша држава не види културу као елемент који може да нас одведе најпре у Европу – поручила је Ђедовићева и додала да ће добитник награде бити познат у недељу, 17. маја.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )