У БЕОГРАДУ – Уручене Вукове награде

У БЕОГРАДУ – Уручене Вукове награде

Vukova nagrada

Соња Петровић и Бојан Оташевић добитници су Вукове награде за 2014. годину. Лозница пету годину заредом награђенима обезбеђује и новчани део у износу хиљаду евра, а признања су уручена у Вуковој задужбини

 

Вукова награда за 2014. годину у области науке припала је Соњи Петровић, а награда за уметност Бојану Оташевићу. Прошле недеље у свечаној сали Вукове задужбине признања им је уручио председник Управног одбора Задужбине професор др Бошко Сувајџић који је подсетио да су током 24 године од како се ова признања уручују она постала међу најпрестижнијим у Србији. Он је награђенима предао плакету и медаљу са ликом Вука Караџића, а новчани износ од хиљаду евра (у динарској противредности) предао је Љубинко Ђукић, помоћник градоначелника Лознице.

– Као што смо се као град пре пет година определили да финансирамо више пројеката на обнови и модернизацији објеката у Тршићу, тако и данас сматрамо да је добро што већ пету годину покровитељи новчане награде за најбоља остварења у науци и уметности које додељује Вукова задужбина. Следећи нове импулсе наметнула се потреба за  изградњом вишенаменског центра за смештај посетилаца како бисмо омогућили истински живот споменичког комплекса и активности током целе године. На овај начин културни туризам постаје реалност и жива привредна грана, а партнерство локалне заједнице, институција културе и образовања гаранција развоја ширег окружења.  Привели смо крају изградњу објекта у Тршићу који омогућава вишедневни боравак за сто педесет гостију, учесника жанровски разнородних културних програма. Мислим да би тај комплекс са три хиљаде квадрата у будућности могао да постане Међународни центар за изучавање језика. Нисмо  желели да останемо таоци просечности. Локална самоуправа је била и остала упориште одбране аутентичних интереса грађана у различитим областима друштвеног живота. Култура је јавни интерес – поручио је Љубинко Ђокић.

Вукова награда Соњи Петровић припала је  за књигу “Сиромаштво у фоклорној традицији Срба од 13. до 19. века: прилог проучавању народне културе”, а у образложењу је оцењено да награђено дело представља “јединствен научни допринос фолклористици иако сама књига измиче јасном одређењу, јер у себи сажима и сједињује анализе емпиријског материјала, историјских докумената, етнографских споменика и антрополошких студија”. У образложењу награде која је додељена Бојану Оташевићу за изложбу слика “Разговори са пријатељима”, која је одржана од 6. маја до 20. јуна 2014. у галерији крагујевачког Народног музеја, истакнуто је да је “сликар и графичар Оташевић и најмлађи досадашњи добитник овог признања јер је рођен 1973.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )