ПОХВАЛА Е-УПРАВИ – За награду – компјутери

ПОХВАЛА Е-УПРАВИ – За награду – компјутери

kolor loznica dobila kompjutere sa skupa u loznici foto s

Са 42 понуђена сервиса на порталу “Е-управе” Лозница предњачи у Србији, а за резултате постигнуте у развоју локалне администрације и електронске управе награђена је рачунарском опремом. Поред Лознице, награду за најуспешнију у овој области добила је и локална самоуправа у Сремској Митровици

 

Због одличних резултата на порталу “Е-управе”, Лозница је добила три рачунара, а овај поклон градоначелнику Видоју Петровићу у уторак су уручили државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић и директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић.  Лозница је уз Сремску Митровицу, од почетка рада националног портала “Е-управа” 2010. године, најбрже растућа локална самоуправа, а то је подразумевало генерисање и омогућавање коришћења највећег броја електронских услуга преко портала, за грађане и привреднике.

– Ово је леп начин да завршимо нашу олимпијаду “Е-управе”, а, чини се, да градови у овом делу западне Србије боље разумеју значај интернета и важност нових технологија. Потрудићемо се да у наредном периоду и други градови и општине крену тим путем – казао је Ожеговић.

Он је подсетио да ЕУ стално потенцира важност реформе државне управе и јавне администрације, и да је Министарство за државну управу прошле године почетком фебруара донело стратегију развоја јавне управе и усвојило акциони план.

– Задовољство је и грађана када чују да је њихова локална самоуправа увела доста нових сервиса који ће им помоћи, пре свега, да лакше заврше неки посао, да то буде за њих јефтиније, а увођење нових сервиса враћа и поверење грађана у локалну самоуправу. Ових дана интернет слави 25 година постојања и тешко је замислити данашњи свет без постојања тих комуникација. Интернет, и све погодности које доноси, донео је и озбиљне промене на глобалном плану и зато морамо ићи у корак са тим променама. То смо и желели доношењем стратегије за реформу јавне управе. Развојем интернета и електронских услуга повећали су се и захтеви грађана, те захтеве морамо да следимо, а све заједно омогућиће нам бољу и ефикаснију администрацију – поручио је државни секретар.

Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић рекао је да та дирекција жели да помогне да се локалне самоуправе стандардизују, када је реч о увођењу Е-сервиса.

– Смернице за израду веб-презентација државних органа и локалних самоуправа су први корак како би се општинама помогло да израде сајтове на квалитетан начин, чиме се грађанима омогућава да све потребне информације пронађу на тим сајтовима – рекао је Стојановић.

Уз податак да је Лозница до сада омогућила 42 услуге на “Е-порталу”, градоначелник Видоје Петровић је подсетио да је пре пет година овај град био једна од локалних самоуправа која се одазвала позиву Владе Србије да учини корак у подизању капацитета градске управе и локалне администрације, тако што ће грађанима омогућити путем електронске управе и портала подношење захтева за издавање одговарајућих докумената.

– Ми смо тада били међу четири локалне самоуправе које су се на одговоран начин понеле и данас смо у прилици да ово министарство и други цене тај рад. Лозница је данас пример добре праксе – казао је Петровић.

 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )