НАШИ СМО – ШВАЈЦАРСКА

НАШИ СМО – ШВАЈЦАРСКА

SassaНије чудо што је онај Сарајлија одавно певао “Мој је живот Швицарска, скоро па савршен”, знао је шта ваља. Да је био у праву показује Међународна студија о срећи где је међу 158 рангираних држава Швајцарска најсрећнија земља на свету. Та европска државица је кутак среће на овој лудој планети, а за њом следе  Исланд, Данска, Норвешка и Канада.

Србија је на 87. месту, за песимисте изненађујуће високо, за оптимисте негде око  златне средине. Из комшилука су од нас срећнији у Словенији  (55) и Хрватској (62) чак и на Косовоу (69) и Црној Гори (83) док је мање среће него код нас у Македонији (93), Албанији (95) и Босни и Херцеговини која је на 96. месту. Листа је састављена на основу очекиваног животног века уз добро здравље, БДП по глави становника, друштвене подршке – могу ли се становници ослонити на некога, поверења – мереног опажањем одсуства корупције из политике или рада, перцепције слободе при одлучивању у животу, и на основу процене великодушности у друштву.

Може се истраживању веровати или не, рећи да је индивидуално шта кога чини срећним, али ми некако увек будемо међу мање срећним земљама. Ако ћемо поштено ономе ко кад гледа и види, а кад мисли и размишља, нису потребне студије да види да је овде уз сав наш смисао за хумор и остале квалитете срећа дефицитарна ствар. Смех углавном изазива шала на рачун сопствених проблема и муке, а све чешће је у стилу “смејем се, а плакао бих”. Утисак је да у овој земљи нисмо сви у истој временској зони и простору, да мајстори илузије раде прековремено па најчешће тон и слика нису из истог филма, али је режисер неки добар лик. Видим неки дан  добру фору – свечана седница Владе под ведрим небом на копу Тамнава. Оригинално, свака част. Читам Вучић каже “успели смо да смањимо незапосленост, али нисмо још задовољни”, и рек’о човек цифру, у протекле две и по године отворено 192.927 радних места. Можда, али од оних незапослених које знам нико није међу њима. Каже и да је “новчаник Србије данас здравији него пре годину дана”, можда, али овај мој, што кажу људи, нешто гадно “заковрнуо”,  па не да није здравији него једва опстаје на инфузији, стрепим да не сконча начисто. Рече човек и да су одговорност и рад кључне речи за све министре, само ми се многи од ових актуелних уопште не уклапају у ту формулу. Част изузецима, али да се неки и одселе,  већина народа не би приметила њихово одсуство. Тешко је бити срећан у земљи где дерби касни 45 минута због ликова који на утакмице не носе семенке већ сатаре, штангле и ланце, а циљ  им је што више полупаних цивилних или полицијских глава, и поломљених столица. Како бити срећан када деца уместо дриблинга гледају крваве лобање, очеви и мајке стрепе хоће ли живи напустити гротло стадиона, а држава деценијама неће, или не може, да стане на пут хулиганима, погрешно називаним “навијачи”. После деценија систематског урушавања свих етичких вредности, кад  простота, незнање и бахатост постају обрасци понашања тешко је нормалнима да буду срећни. Како бити  Швајцарац у земљи где вам ликови са сумњивим дипломама и још сумњивије стеченим позицијама,  “соле памет”, где људи променом одела и реторике мисле да пониште све што су радили или говорили и где вам, упорно радећи за своју корист, неки објашњавају да се “жртвују” за добро народа. Оног народа који је  принуђен да све више претура по контејнерима или кантама за смеће. Неће скоро, дај Боже да грешим, сванути дан када нас неће бити брига ко је председник, премијер, а понајмање министар, када ћемо радити не да преживимо већ да бисмо зарадили за пристојан живот. Неко ће рећи најбоље је да одемо у Швајцарску, али нема места за све.

Било би најлепше да останемо овде и учинимо нешто да се што пре пласирамо бар међу првих 20 најсрећнијих. Мада, мислим, можда је све то спиновање. Ко зна да ли су они Швацарци искрени или само фолирају како су срећни, а можда  су  нас намерно ставили на то 87. место. Нека дођу истраживачи на неку нашу свадбу, кафану или сплав па да виде ко је, бре, несрећан. На том пољу смо апсолутно први. И тачка.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )