ГРОБЉА У ТРШИЋУ – ГДЕ ГОД НАЂЕШ ЗГОДНО МЕСТО ТУ…

ГРОБЉА У ТРШИЋУ – ГДЕ ГОД НАЂЕШ ЗГОДНО МЕСТО ТУ…

DSCN0386

У Вуковом Тршићу дивља гробља и даље се шире, на дужном километру  има их 27! Прошле године Одељење за планирање и изградњу донело је и решење о принудној ексхумацији посмртних остатака покојника сахрањеног у близини једног домаћинства, али то још увек није учињено што даје ветар у леђа појединим мештанима за покретање новог бизниса – продају гробних места

Уместо да искористе предност што живе у месту у којем се родио реформатор српског језика и привуку што више људи који би желели да у Тршићу купе земљу и изграде викендицу или кућу, мештани овог лепог села, свесно или несвесно раде против себе. Уместо да саде дрвеће или обрађују земљу, они копају раке и сахрањују мртве где им се прохте. Управо због све бројнијих дивљих гробаља која ничу људима на плодним ораницама, испод комшијских прозора, поред или уз саму ивицу пута, многи  Тршићани све гласније негодују. Према речима Миладина Драгићевића, члана Савета месне заједнице Тршић, на дужном километру налази се чак 27 гробаља иако у селу постоје три регистрована гробља на којима има довољно слободних гробних места.

– Све је измакло контроли, па су тако на једном дивљем гробљу сахрањени муж и жена чији се  горњи делови тела налазе на једној а доњи на другој, туђој, парцели. Да се ова „навика“ искорени, покушавало се више пута, али безуспешно, иако постоји и одлука Скупштине града о уређивању и одржавању гробаља и сахрањивању којом се то забрањује како, између осталог, не би дошло и до загађивања природних изворишта воде. Ни из једног од петнаестак извора колико смо имали, вода више не може да се користи. Имамо и проблем  миграције становништва, не само да се нико не досељава, већ људи беже из Тршића јер неће да им деца ноћу пролазе поред гробаља – тврди Драгићевић.

Из  дана у дан дивља гробља се шире, стварају се приватна а издавање гробних места у Тршићу постало је начин зараде. Како каже Миладин, ар земље кошта од 40 до 50 евра а људи за два гробна места добију од 150 до 200 евра.

Мештанин Селимир Драгићевић нам показује гроб који се од фебруара прошле године налази на плацу поред његове куће, пријавио је то надлежнима и тражио да се гроб измести. Међутим,  морао је да утроши доста времена и новца да прикупи  документацију којом је требало доказати да је, најпре, човек умро, да је сахрањен на недозвољеном месту као и да у селу постоји званично гробље на којем има довољно слободних гробних места?!

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )