У КРУПЊУ ОТВОРЕНА ФАБРИКА ТЕКСТИЛА “ЏИНСИ” – На посао креће сто радника

У КРУПЊУ ОТВОРЕНА ФАБРИКА ТЕКСТИЛА “ЏИНСИ” – На посао креће сто радника

DSCN8888

У среду је у Крупњу у хали некадашње “Крупањке” отворена фабрика текстила турске компаније“Џинси”. Свечаном отварању присуствовао је председник Владе Србије Александар Вучић. Посао ће у почетку добити стотину радника, а у наредних шест месеци још толико

Коначно је дошло до дуго најављиваног покретања производње текстила у некадашњој “Крупањци”. Турска команија “Џинси”  отворила је фабрику џинса у којој ће посао у почетку добити стотинак радника. На свечаном отварању у среду у присуству премијера Александра Вучића траку су пресекли амбасадор Турске Мехмет Кемал Бозаи, директор фабрике Танер Бујукџан и министар трговине, телекомуникација и туризма Расим Љајић и тиме означили почетак рада.

Председник Владе Србије захвалио се турском амбасадору и директору “Џинсија” што су прихватили молбу да дођу у Крупањ и овде отпочну посао. Захвалио се и грађанима Крупња на стрпљењу и поверењу.

– Влада је уложила доста на отклањању последица прошлогодишњих катастрофалних поплава и наставиће да улаже. Заједничким радом можемо много тога да урадимо за ову општину. Крупањ има велики број незапослених и решавање овог проблема је од огромног значаја. Обећали смо грађанима Крупња да ћемо довести инвеститоре и да ћемо запослити људе. Захвални смо Танеру Бујукџану што је прихватио да дође у Крупањ чиме је показао посвећеност послу у Србији и приврженост нашој земљи.  Некадашњу “Крупањку” дали смо у дугорочни закуп за симболичан износ од једног динара и верујем да ће у наредном периоду овде посао добити још стотину радника. Много труда и рада уложили смо у овај пројекат и ово је велики резултат за Крупањ. Веома сам срећан због  младих људи који ће се овде запослити. Очекујем да ова фабрика ради успешно као и она у Лесковцу. Све што произведе извезе у Италију, Норвешку, Русију. Потрудићемо се да у овај део западне Србије доведемо још неколико инвеститора – поручио је Александар Вучић.

Амбасадор Турске у Србији  подсетио је да је, приликом прошлогодишње посете премијера Турске Ахмета Давутоглуа Србији, разговарано с премијером Србије о повећању турских инвестиција и о отварању радних места у нашој земљи.

– Вучић је турском премијеру рекао да је Крупањ приоритет и да тамо доведе инвеститора што је пре могуће. Представио нам је све могућности и олакшице које бисмо добили у случају да овде инвестирамо, и данас сам веома поносан што смо испунили обећање  које смо тада дали  –  рекао је Бозај.

Директор компаније “Џинси” рекао је добро што су бар мало помогли грађанима Крупња.

– Поставили смо 86 машина и запослили стотину радника, а у року од три до шест месеци овде ће радити још стотину младих људи. Ово није само наша фабрика, већ свих грађана ове општине и надам се да ће дуго и успешно радити – истакао је Бујукџан.

Председник крупањске општине Раде Грујић нагласио је да је ово веома важан тренутак за ову средину и да представља прекретницу у њеном развоју. Подсетио је да је прошла година била једна од најтежих,  да је Крупањ доживео тешка разарања и да се очекивао дуг опоравак.

– Непуних годину дана после катастрофалних поплава налазимо се пред новим почетком. Отворили смо фабрику “Џинси” и ово је велики дан за Крупањ, највећи у последњих 30 година. Многи су говорили да је долазак турских инвеститора само још једна у низу бајки. Нису веровали, али општинско руководство јесте. Уз помоћ Владе Србије учинили смо све да обезбедимо услове за отварање фабрике. Свесни смо да Крупањ није идеално место за инвестирање и да неке друге општине имају боље потенцијале, али турски партнери су показали да су велики људи и да желе да помогну нашој општини. У “Џинсију” ће се запослити млади људи који ће остати у Крупњу. Овде ће засновати породице, овде ће се деца рађати. То гарантује да се број становника више неће смањивати и да ће нашим путевима имати ко да иде. То је за све нас велики подстрек да још више и боље радимо за добробит Крупња. Наставићемо и даље, надам се уз велику подршку Владе Србије, боримо за бољу будућност наше општине – истакао је Грујић.

 Рашко Алимановић (25) један је од оних које се надају да ће овде добити посао.

– Сада смо на пробном раду који ће трајати две недеље. Очекујем да прођем обуку и да се запослим. Мало је мојих вршњака у Крупњу, сви су отишли у веће градове због посла. Ово је добра прилика за младе људе да остану у свом месту и да ту граде будућност – рекао је Алимановић.

Интересовање за посао у “Џинсију” је велико. Само у последњих неколико дана пријавило се око 350 младих.

Турци су закупили свих 20.000 квадрата и у локалној самоуправи очекују да ће, како су и најавили, ширити производњу и повећавати број запослених.

Пензионерка обрадовала Вучића 

У сусрету са мештанима Крупња, који су премијера сачекали испред улаза некадашње “Крупањке”, Александар Вучић је од пензионерке Загорке Ижак добио платнену торбу са нашараним васкршњим јајима.

– Поклонила сам премијеру васкршња јаја која сам сама нашарала. Нека их скува и обоји по жељи – рекла је Загорка.

Вучић је истакао да такав поклон до сада није добио.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )