ПАРЛАМЕНТАРНА ЖЕНСКА МРЕЖА – Прече од политике

ПАРЛАМЕНТАРНА ЖЕНСКА МРЕЖА – Прече од политике

Zenska mreza

Давање подстицаја формирању Одбора женске политичке мреже у Лозници, односно уједињењу одборница у локалном парламенту око одређених идеја, био је један од главних циљева састанка који су у понедељак са лозничким предузетницама и одборницама имале Марија Обрадовић, координаторка Парламентарне мреже жена и председнице скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, и проф. др Александра Томић, председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

Женску парламентарну мрежу у српском парламенту чине све посланице из свих политичких странака, од 250 посланика 84 су жене. Од 2012. године када је донет закон да на сваком трећем месту изборне листе треба да буде жена, састав парламента увек  чини 34 одсто жена. Према речима Марије Обрадовић, координаторке Парламентарне мреже жена и председнице скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, која је у понедељак у градској управи одржала састанак са лозничким предузетницама и одборницама, то је врло важно јер је  84 гласа довољно да би се усвојио било који закон у парламенту осим о буџету за који је потребна већина од 126 гласова.

– Не постоји законска измена коју не можемо да остваримо ако се само договоримо око тога и то јесте снага трећине у парламенту. За неке ствари за које смо се избориле имале смо и више од 84 гласа јер су нас подржале мушке колеге. Теме којима се бавимо су насиље над женама у породици, здравље, образовање и економско оснаживање жена а највише радимо на подстицању жена за веће учешће у политици и солидарности међу њима. На томе треба сви да радимо и то је наша обавеза. Овде смо да би подстакле формирање Одбора женске политичке мреже, односно да покушамо да ујединимо одборнице у вашем парламенту око одређених идеја јер заједничка корист може да се оствари само када се сарађује. Када од привредница сазнају које су њихове потребе и на које проблеме наилазе у раду, одборнице треба да настоје да се то уврсти у дневни ред Скупштине и да се о томе разговара и нађе решење. Ово мушкарце не треба да плаши већ треба да схвате као нови подстицај – рекла је Обрадовићева.

О суштинској сарадњи Одбора за привреду са Удружењем привредница Србије о различитим законским предлозима и амандманима којом Парламентарна мрежа жена покушава да исправи све проблеме које привреднице имају у свакодневном пословању, говорила је проф. др Александра Томић, председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.

–  У Агенцији за привредне регистре регистровано је 26 одсто жена које су већински власници предузећа. Тај број није реалан, јер многи мушкарци фирме региструју на своје жене, али показује проценат који се приближава просеку ЕУ од 36 одсто жена већинских власника. Заједно са Удружењем привредница направили смо план како да сарађујемо и решавамо проблеме и то ће бити од велике користи за све локалне самоуправе и њихов развој – рекла је Томићева.

Према речима Видоја Петровића, градоначелника Лознице, у нашој локалној самоуправи где жене чине 50,7 одсто становништва даје се изузетан значај родној равноправности и свим активностима где жене имају примарну улогу. Као илустрацију навео је одлуку локалног парламената из 2005. године о оснивању Савета за родну равноправност, затим, да је од два посланика из Лознице један жена, а од 59 одборника петнаест су жене. Такође,  у јавном сектору од десет предузећа у пет су директори жене а исто толико жена је и на руководећим местима у деветнаест основних и средњих школа.

– Све то говори да морамо да се одвикнемо од традиционалног односа где се жена и њена улога у друштву доживљава на другачији начин. Верујемо да ћемо у будућности имати стање у којем ћете ви као жене бити задовољније а мислим да то ништа неће сметати нама. Напротив, мислим да ћемо заједно бити много успешнији – рекао је Петровић.

Како је истакла Велинка Тошић, народна посланица, треба заборавити политичке баријере, удружити се, кренути заједничким путем и искуства Парламентарне женске мреже  применити на локалу.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )