НА МЛАДЕНЦЕ  – Пантелићи поново напунили биоскоп

НА МЛАДЕНЦЕ – Пантелићи поново напунили биоскоп

PANTELICI SA EKIPOM FILMA KLETVA

Премијером “Клетве” Пантелићи у Лозници започели нови путујући фестивал документарно-етнолошких филмова. Биоскопска сала била мала да прими све заинтересоване, а многи су филм одгледали на ногама. “Клетва” ће гостовати у више од 40 места Србије, кажу аутори

Премијера филма “Клетва” у Вуковом дому културе на Младенце још једном је потврдила да људи баш воле оно што снимају Добрила и Добривоје Пантелић, који су тиме започели први део путујућег фестивала документарно-етнолошких филмова “Младенци 2015”.

 Поново препуна сала и буран аплауз којима је поздрављено њихово ново остварење показали су да када они дођу, биоскоп обавезно буде тесан па су многи и ову њихову премијеру одгледали на ногама.

Пантелићи су минуле недељу били више него задовољни посетом Лозничана који су пола сата пре почетка пројекције већ заузели сва места у сали, па неки који су касније стигли, нису уопште могли ући.

– Ово је наш једанаести путујући филмски фестивал заредом, увек је добра посета, али ми се чини да је сала Вуковог дома пунија него икада. Ово је потврда да народ цени оно што радимо и ово нам је највеће признање. Важно је да никада нисмо изневерили очекивања  публике и  мислим да је ово наш најбољи филм. Надам се да ће свуда бити добро примљен, а гостоваће у више од 40 места широм Србије – рекао је Добривоје.

Добрила не скида осмех што су Лозничани поново похрили на њихову премијеру, а најдраже јој је што су у публици све генерације.

– Пуно ми је срце  када видим оволико народа у Вуковом дому и ово је најбоља потврда да смо на правом путу. Важно је долази млад свет и деца, да виде оно што можда не могу научити у школи – задовољно каже док се поздравља са посетиоцима.

На почетку премијере “поштоваоце обичаја, традиције и културе свог народа” у име екипе филма поздравио је глумац Петар Петровић,  неизбежни актер филмова брачног пара Пантелић. Он је подсетио на многе наше “клетве и заклетве, од цара Лазара па даље” и да је то оно што је кроз време васпитавало наш народ да зна “шта се ваља, а шта се не ваља”. Публици се захвалила и глумица Биљана Станковић, која је рекла да је екипа уживала радећи овај филм и да се нада да је исти случај и са публиком на премијери.

“Клетва” је снимљена прошле године према истинитом догађају од пре једног века. Радња филма, који траје 76 минута, дешава се уочи Првог светског рата у Доњим Брезовицама где  је живео сиромашан момак, надничар, са мајком. Заљубио у  девојку из имуће породице и одлучили су да се узму. Он је после договора о свадби кренуо кући и око поноћи срео рођаке који су носили овцу. Када је сазнао да су је украли једном сиромаху из села, тражио је да је врате, или ће то пријавити жандармима. Да их не би одао, они младићу ишчупају језик, он успе да покаже кривце, али умре од ране. Његова мајка је уместо свадбе спремила сахрану свог јединца и на сав глас клела оне који  су му то урадили. Остала је прича да су починиоци имали злу судбину, а  да  је свих пет синова и две кћери онога ко је наредио злочин завршило трагично. На крају пројекције проломио се аплауз, а неки су одмах питали хоће ли бити репризе.

Иначе, у “Клетви” игра стандардна глумачка екипа, али и неколико нових младих глумаца. Публика је исто вече видела и документарни филм “Проклетство” о последњем становнику две мале села Доње Брезовице који је  прошле године  у Кучеву Пантелићима 11. пут донео награду “Сребрни пастир” за најбољи аматерски филм.

После пројекције публици се поклонила глумачка екипа и аутори, а Добривоје је већ најавио нови сусрет наредне године на Младенце, када ће бити премијера филма “Кум” који ће снимити ове године. “Клетву” је ове седмице  видела публика у Осечини, Љубовији, Малом Зворнику, а синоћ је пројекцијом у сали библиотеке “Политика” у Крупњу требало да се заврши први део путујућег фестивала на коме је  у свим местима пројекција била бесплатна.

Пантелићи су још једном потврдили да имају верну публику и да у време када су биоскопи затворени, или полупразни, они са лакоћом, већ годинама, пуне салу и сваки пут у марту приреде мали празник филма где год да се појаве.

Тесно

Све премијере Пантелића добро су посећене, али се чини да је сада била највећа гужва. Публика је испунила сваки кутак сале, а места није било ни за  Добривоја и Добрилу па су

премијеру одгледали седећи на степеницама које воде на бину.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )