“ТОПЛАНА” ДО КРАЈА СЕЗОНЕ – НЕМА ПОСКУПЉЕЊА

“ТОПЛАНА” ДО КРАЈА СЕЗОНЕ – НЕМА ПОСКУПЉЕЊА

PRIORITET USSTEDA ENERGIJE

Грађанима је сада најважнија висина рачуна и реагују уколико је зграда прегрејана јер то значи већу потрошњу. Упркос поскупљењу гаса “Топлана” неће кориговати цену до краја грејне сезоне

Фебруарски рачуни за грејање слични су јануарским, а на крају грејне сезоне већина корисника имаће и нешто мање рачуне него у протеклој сезони, кажу у ЈКП “Топлана”. Према речима директора Јована Максимовића, после реакција због децембарских рачуна и објашњења која су уследила мање је нејасноћа, а притужби и рекламација практично нема већ дуже време.

– Свеобухватну анализу трошкова, наплате, потрошње гаса и осталог урадићемо на крају грејне сезоне, а тражићемо од ЈСП “Лозница”  да ураде поређење по месецима у прошлој и овој сезони. Било би добро и да сваки корисник добије преглед месечним трошкова из обе сезоне и упореди рачуне када су грејање плаћали по квадратури и сада када је  то по утрошку топлотне енергије. У октобру и новембру смо били без иједног позива грађана, а онда је у децембру била бурна реакција да би се касније све вратило у нормалу и не очекујемо више проблеме, а ни веће рачуне. Битно је да је грејање стабилно и да нема прегрејавања зграда. Грађани сада зову ако је зграда прегрејана јер то значи веће рачуне, док то раније нису чинили. Треба штедети енергију, али није циљ ни отићи у крајност па седети у становима у џемперима и зимским јакнама. Људе сада првенствено интересује висина рачуна, а наш циљ је да температура буде до предвиђена 22 степена и зато пратимо температурно стање сваке подстанице – каже Максимовић.

Гас је у јануару поскупео 18 одсто што доноси велико оптерећење “Топлани” јер је то њен главни енергент.

– Не намеравамо да коригујемо цене до краја сезоне. Наша обавеза је да при сваком поскупљењу енергента који користимо радимо нову калкулацију и захтевамо нову цену, а то је обавеза за сваку топлану. По уредби владе до краја јуна морамо изаћи са захтевом за корекцију цене, а онда чекати да ли ће бити одобрена и у ком проценту – каже директор.

За разлику од неких других градова у Лозници према Максимовићевим речима, није било захтева да се грејање откаже због цене. За једну кућу је тражено  трајно искључење и јесте било захтева за привремено одјављивање.

– То нема везе са висином рачуна већ су то корисници који дуже времене не бораве у својим становима и желе да смање трошкове – објашњава он.

 “Топлана” је имала већи број мањих интервенција, али од поче-тка године није било великих пре-кида у испоруци.

– Најчешће проблема има на цевима где су шахте у које се слива вода и временом корозија чини своје. Тако на почетку Улице Луке Стевића, код зграде “оловке” морамо на улици копати по пет метара са обе стране шахте. Ту има цурења и више пута смо покушавали да наваримо дотрајалу цев без раскопавања и замене јер то захтева прекид грејања. То нам је ургентна тачка и сада чекамо да се време пролепша па да то урадимо максимално брзо – каже Максимовић.

Изгледа да су се корисници привикли на нови начин обрачуна грејања, а када се сезона заврши, коначне бројке показаће да ли су и за колико рачуни мањи. У “Топлани” очекују да готово сви корисници у овој сезони имају мање трошкове за грејање него у претходној.

Према подацима ЈСП “Лозница”, на крају фебруара укупна дуговања грађана за грејање била су, рачунајући и потраживања од 2005. године, 169 милиона динара, а већи део неплатиша, око 90 одсто, је утужен, или су дужници ушли у репрограм дуговања.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )