ИСТРАЖИВАЊА О ЗАДОВОЉСТВУ ПОРОДИЉА – У ЛОЗНИЦИ НЕМА ПРИМЕДАБА

ИСТРАЖИВАЊА О ЗАДОВОЉСТВУ ПОРОДИЉА – У ЛОЗНИЦИ НЕМА ПРИМЕДАБА

DSCF4730

Истаживање које је недавно на око три хиљаде породиља спровела НВО „Центар за маме“ показало је да због лошег искуства на порођају свака десета жена у нашој земљи више никада неће да рађа децу. Жене се плаше порођаја јер је однос према њима понижавајући, трудноћа се сматра као болест, лекари се понашају погрешно према породиљама а жене су искључене из доношења одлука.

Према овом истраживању 65 одсто жена није било укључено у доношење одлука, чак 46 одсто није имало однос поверења и разумевања са својим доктором, више од половине породиља није имало осећај да се стручно брину о њима за време порођаја, 68 одсто није на одговарајући начин подучено да доји бебу а за 60 одсто испитаница на порођају није била обезбеђена приватност. Истраживање је показало да је више од половине жена током порођаја било жедно а око 20 одсто гладно, док је само 37 одсто трудница могло да одлучи на који начин жели да се породи.

Каква је ситуација у лозничком породилишту питали смо др Милана Тодоровића, начелника Одељења гинекологије и акушерства Опште болнице.

– У нашој установи око седам година постоји кутија за примедбе пацијената и пружена им је могућност да анонимно напишу све што им смета. Не знам како је у другим установама, али код нас одавно није било никаквих примедби. У истраживању ове невладине организације се наводи да су жене у току порођаја гладне и жедне, па у току порођаја се и не даје ништа за јело, шта ако треба да се уради царски рез, дошло би до проблема са анестезијом и до гушења. Што се тиче приватности она може да се оствари само у појединим клиникама, код нас се често дешава да се четири жене истовремено порађају, немамо петнаест сала за порођај – каже за ЛН др Тодоровић.

Што се тиче могућности избора начина порођаја др Тодоровић каже да је то могуће само у приватним клиникама и тешко да би то могао да финансира РФЗО.

– Подржавам све што је напредно ако постоје реални услови за његову примену – истиче др Тодоровић.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )