СКУПШТИНА ГРАДА – КРЕДИТИ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ

СКУПШТИНА ГРАДА – КРЕДИТИ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ

Skupstina (1)

Лозничка Скупштина прошлог четвртка донела одлуку о кредитном задужењу градског буџета за око 310 милиона динара због завршетка изградње Улице Бакал Милосава и Дринске улице. Усвојена је и Декларација о употреби ћирилице којом се апелује на власнике предузећа да приликом исписивања фирми и рекламирања користе ћирилично писмо

 

Лозница више није један од ретких градова који нема кредитно задужење. Додуше, одлука о узимању кредита од 110 милиона динара за завршетак Улице Бакал Милосава донета је 26. децембра прошле године, али је на прошлонедељној првој седници у овој години лознички парламент, на предлог градоначелника Видоја Петровића, донео одлуку да се због изградње Дринске улице у МЗ „Подриње“ у Лозничком Пољу покрене и поступак задуживања града до 200 милиона динара.

 Образлажући ову допуну дневног реда Јован Тодоровић, председник Скупштине града,  истакао је да је локална самоуправа прошле године највећи део новца из буџета потрошила за санирање последица мајских поплава па због тога  није могао да буде завршен пројекат Дринске улице, једне од најдужих и најгушће насељених улица у граду.

– Започети су послови, урађена је канализација, али је недостајало средстава да се све врати у првобитно стање па је улица у изузетно лошем стању због чега је угрожена безбедност саобраћаја и људи. За завршетак радова потребно је око 185 до 200 милиона динара па смо из опрезности и навели да нам је потребно кредитно задужење до двеста милиона, са првобитних 110 укупан кредит би износио 310 милиона динара. Према свим законским прописима, укључујући и Закон о буџетском систему и Закон о јавном дугу, Лозница има право да се задужи до 50 одсто висине оствареног буџета претходне године, што износи 760 милиона динара. Мислим да овај град на период од пет година мора да се задужи најмање 500 милиона динара да би се урадили важни пројекти. У питању је изградња улица Бакал Милосава и Дринске, изградња водовода у Горњем Јадру, реконструкција свих домова културе на сеоском подручју како бисмо започели процес ревитализације села. Такође, потребно је и да се у оквиру ових кредитних задужења обезбеде одговарајућа учешћа наше локалне заједнице код ресорних министарстава јер се не можете задуживати без сопственог учешћа, као и да створимо предуслове за задуживања код различитих фондова  за развој локалне заједнице који потичу из земаља ЕУ – истакао је Тодоровић. 

Ову иницијативу поред владајуће коалиције подржала је и одборничка група самосталних одборника која је према речима Станоја Филиповић, шефа ове ОГ, и била иницијатор кредитног задужења града. Како је рекао, домаћинско задуживање је нормална ствар у пословању, али оно подразумева да надлежни органи контролишу да новац буде утрошен како треба и да радови буду квалитетни.

Према речима Милене Манојловић Кнежевић, заменице председника Скупштине, одлуком о буџету за ову годину предвиђено је да се из текућих средстава уради завршна фаза на мултифункционалном центу у Тршићу а реконструкција Улице Бакал Милосава да се заврши путем кредитног задужења.

– Градоначелник је у уторак имао састанке у Влади Србије и у предузећу „Путеви Србије“ и добио чврста уверења да ће се изнаћи средства за санацију оштећења на мосту у Драгинцу, на путевима Липнички Шор-Текериш, Лозница-Зајача и Бања Ковиљача- Гучево. Једини планирани пројекат за који нису могла да се обезеде средства на други начин осим кредитом је Дринска улица – нагласила је она.

Са њима се нису сложили одборници ДС и  Михаило Пурић, Заједно за Србију, који је рекао да неће гласати за ову одлуку.

В. Мићић

 

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )